ZAGREB

ZSE: Crobexi bi mogli biti pod utjecajem pozitivnih kretanja na svjetskih burzama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u srijedu bi kretanje Crobexa i dalje moglo biti pod utjecajem svjetskih burzi, na kojima vlada pozitivno raspoloženje zbog popuštanja zabrinutosi oko omikron varijante koronavirusa.

Od pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine, njih dvoje očekuje rast, a troje stagnaciju Crobexa.

Crobex je u utorak porastao 0,57 posto, na 2.003 boda, vrativši se ponovno nakon sedam trgovinskih dana iznad psihološki važne razine od 2.000 bodova. Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,43 posto, na 1.228 bodova.

Pritom su svi sektorski indeksi porasli, a najviše transportni, za 5,16 posto.

Indeksi tako prate snažan oporavak na svjetskim burzama, nakon što su splasnule zabrinutosti oko omikron varijante koronavirusa.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,92 milijuna kuna, što je za 3,6 milijuna više nego dan ranije.

"Na domaćem tržištu indeksi su jučer porasli ponajviše zahvaljujući pozitivnom impulsu sa svjetskih burzi, pri čemu je najveći dobitnik bio brodarski sektor. I promet se donekle oporavio, nakon što se danima skromno trgovalo. Danas je moguć nastavak rasta Crobexa s obzirom na pozitivno raspoloženje na svjetskim burzama nakon popuštanja zabrinutosti oko omikona, no vidjet ćemo, teško je procjenjivati", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom Podravke, u visini od 2,55 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,29 posto, na 628 kuna.

Dionicom Končara EI protrgovano je za 1,33 milijuna kuna, uz rast njezine cijene od 3,9 posto, na 800 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,12 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 0,27 posto, na 184 kune.

Među likvidnijima, najviše je porasla cijena dionice Atlantske plovidbe, za 4,6 posto, na 409 kuna.

Cijeli brodarski sektor ostvario je snažan rast cijena, pri čemu je dionica Jadroplova poskupjela 6,25 posto, Tankerske Next Generation za 5,97 posto, a Alpha Adriatica za 4,9 posto, uz nešto niže promete.

Najveća gubitnica, pak, bila je povlaštena dionica Adrisa, s padom cijene za1,44 posto, na 410 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 34 dionice, pri čemu je cijena njih 15 porasla, 8 pala, a 11 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum