ZAGREB

Žigman: Važna uloga financijske industrije u uspješnosti zelene tranzicije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zelena tranzicija gospodarstva velik je izazov, a financijska industrija je najviše pozvana da doprinese uspješnosti te tranzicije, poručio je u četvrtak predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman na konferenciji "Pridružite se ESG revoluciji".  

Konferenciju je organizirao Hrvatski ured za osiguranje (HUO), uz partnerstvo s društvom Eurizon Asset Management Croatia, a održana je u parku Maksimir. ESG kriteriji (ESG - Environmental, Social, and Governance) su nefinancijski pokazatelji koji se odnose na strategije i politike kompanija kada je riječ o okolišu, društvu i upravljanju.

Kako je istaknuo predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Žigman, nefinancijsko izvještavanje također postaje vrlo važno, s obzirom da izvještavanje o ESG-u utječe i na ocjene o kreditnoj sposobnosti neke kompanije, kao i na njihovu atraktivnost kada je riječ o ulaganjima.

Rekao je da je ESG ključna tema razgovora sa svim relevantnim akterima, pri čemu je najveći naglasak na okolišnom ili zelenom segmentu, koji uključuje teme kao što su klimatske promjene, emisije ugljikovog dioksida, upravljanje otpadom i sl.

Žigman je kao ključno pitanje i najveći izazov u segmentu okolišnog apostrofirao zelenu tranziciju gospodarstva, što između ostalog uključuje i što je manje moguće korištenje neobnovljivih materijala, poput plastike. Pritom, financijska industrija je najviše pozvana da doprinese uspješnosti te tranzicije, napomenuo je Žigman.

"Greenwashing" velik izazov

Apostrofirao je i europsku uredbu o taksonomiji, koja definira koja se ulaganja, područja i aktivnosti mogu smatrati zelenima, a koja ne. S tim se na neki način veže i pitanje "greenwashinga" ili manipulativnog zelenog marketinga, što podrazumijeva tržišne prakse proklamiranja određenog proizvoda ili primjerice fonda kao "zelenog", iako oni to nisu.

"Greenwashing", istaknuo je Žigman, predstavlja veliki izazov i za regulatore i za financijsku industriju. 

Lucić: Intesa Sanpaolo prepoznata kao jedan od lidera u ESG svijetu

Žigmanove riječi o važnosti financijske industrije u zelenoj tranziciji potvrdio je i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Dinko Lucić, poručivši da bankarski sektor i službeno ima zadaću dati svoj doprinos kada je u pitanju ESG transformacija društva.

PBZ je dio grupacije Intesa Sanpaolo, a kako je istaknuo Lucić, ESG je u središtu pozornosti novog strateškog plana te grupe, koji se odnosi na razdoblje od 2022. do 2025. godine.

"Intesa Sanpaolo želi biti, i već sada je prepoznata, kao jedan od lidera u ESG svijetu", izjavio je Lucić.

Primjerice, novi plan u segmentu socijalnog kreditiranja i raznih doprinosa društvenoj okolini predviđa više od 25 milijardi eura, tu je i 90 milijardi eura novog financiranja za podršku ekološkoj transformaciji EU-a, zatim 156 milijardi eura investicija u zelenu ekonomiju, kao i više od osam milijardi eura ulaganja u kružnu ekonomiju, izdvojio je između ostalog Lucić.

U svijetu u održive fondove trenutno uloženo 2.500 milijardi eura

Direktor HUO-a Hrvoje Pauković naveo je da su hrvatski osiguratelji itekako svjesni svoje uloge u upravljanju rizicima, uključivši i one vezane uz okoliš i klimatske promjene.

Poručio je da europska industrija osiguranja, kao najveći europski institucionalni investitori, može pomoći u financiranju tranzicije na ugljično neutralna, resursno učinkovita i održiva gospodarstva.

Predsjednik Uprave društva za upravljanje investicijskim fondovima Eurizon Asset Management Croatia Marin Hrešić je istaknuo da je trenutno u svijetu 2.500 milijardi eura uloženo u održive fondove. "Taj broj stalno raste", dodao je Hrešić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter