ZAGREB

Zagrebačka burza zazvonila za ravnopravnost spolova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Međunarodnog dana žena, na Zagrebačkoj burzi (ZSE) u ponedjeljak je zvonom označen početak trgovanja, a zazvonili su predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić te profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i poduzetnik Stjepan Orešković.

Uz Zagrebačku burzu, događanje su suorganizirali HUP i Global Compact mreža Hrvatska i to u sklopu globalnog događaja Ring the Bell for Gender Equality, navodi se u priopćenju sa ZSE.

Gažić je tom prigodom izrazila zadovoljstvo što su po četvrti put zaredom u društvu više od 90 svjetskih burzi koje simboličkim zvukom zvona otvaraju trgovanje povodom Međunarodnog dana žena.

"Vjerujem da je važno njegovati njegovo obilježavanje kao dobar povod da se svake godine zapitamo koji je status žena u našem društvu i kakvi su pomaci učinjeni u posljednjih godinu dana", kazala je.

Navela je kako je zastupljenost žena u upravama društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu i dalje na niskih otprilike 18 posto, a dvostruko je manji broj predsjednica uprava, i taj je postotak godinama u stagnaciji. Te su brojke, kako je kazala, nažalost posve u skladu sa svjetskim statistikama - globalno, žene zauzimaju svega 17 posto mjesta u upravnim tijelima kompanija.

"Hrvatska je 2020. imala 57,8 bodova u Indeksu ravnopravnosti spolova koji je izračunao Europski institut za ravnopravnost spolova. Svake godine situacija je nešto bolja, ali još smo daleko od europskog prosjeka od 67,9 bodova", istaknula je Gažić napominjući da su prema tom indeksu, rodne nejednakosti najizraženije u domeni moći, koja mjeri rodnu ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi.

"Kako bi doprinijeli promjenama na ovom području zajedno s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa) uveli smo odredbu u naš zajednički kodeks korporativnog upravljanja koja navodi da trgovačka društva koja su na Burzi moraju odrediti ciljani postotak ženskih članova u nadzornom i upravnom odboru, koji će se postići u sljedećih pet godina", rekla je Gažić.

Cilj bi trebao biti objavljen u godišnjem izvješću kompanija, zajedno s objašnjenjem zašto je odabran i planom koji određuje kako će se postići, a o napretku treba izvještavati svake godine.

Gažić je kazala i kako ulagatelji traže veću ravnotežu u korporativnom upravljanju i sve su osjetljiviji na to pitanje, što pokazuje u kojoj se mjeri svijet mijenja.

Neke projekcije kažu da će se ukupna globalna razlika među spolovima zatvoriti za 60, dok neke kažu tek za 99,5 godina, istaknula je Gažić. 

"Te su brojke poražavajuće i želimo doprinijeti njihovom smanjenju", kazala je te poručila da ženama nisu potrebne privilegije već okruženje koje će im omogućiti da ispune svoj puni potencijal, od kojeg cijela zajednica može imati koristi.

Zorić je istaknuo kako se ovogodišnjim događajem "Ring the Bell ili Zazvoni za ravnopravnost spolova" poziva na osnaživanje žena u poslovnom svijetu te posebno na što veću reprezentativnost žena na pozicijama donošenja ključnih odluka.

Ukoliko se želi zdravo i napredno društvo, nužno je potrebna veća uključenost žena u javnom i društvenom životu, kazao je te dodao kako je to imperativ vremena, to je civilizacijska stečevina i praksa i Hrvatska mora u tom smjeru napredovati. "Potaknuti prošlogodišnjim hrabrim istupima naših zaposlenica, HUP je više nego ikad odlučan glasno zagovarati ravnopravnost spolova, uključivost i jednakost, te oštro osuditi bilo kakav oblik nasilja i zlostavljanja", poručio je.

Ring the Bell for Gender Equality održan je sedmu godinu zaredom u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena.

Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom