ZAGREB

Vučković najavila dodatne mjere pomoći poljoprivrednicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je predstavila mjere pomoći poljoprivrednom sektoru iz prvog seta Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu zbog utjecaja epidemije koronavirusa, najavivši da se radi i na dodatnim mjerama.

"Prva mjera koju smo predložili i za koju smo već podnijeli zahtijev EK, osiguranje je fleksibilnosti između stupova zajedničke poljoprivredne politike. Tražimo da nam se omoguće dodatna sredstva u treći stup, odnosno u osiguranje dovoljnog dohotka poljoprivrednicima. Planirani iznos u odnosu na moguću fleksibilnost u ovom trenutku je minimalno 120 milijuna kuna ukoliko EK, uz potporu i drugih zemalja, to podrži", kazala je Vučković, na konferenciji za medije u Vladi, kojoj su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazočili i ministri iz gospodarskih resora.

Druga mjera je program potpora malih vrijednosti za mikro segment poljoprivrede, za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte, poslodavce koji imaju jednog do deset zaposlenih i u ovom su trenutku najosjetljiviji. Za taj program predviđa se osigurati 53 milijuna kuna proračunskih sredstava. Program se odnosi na različite sektore biljne i stočarske proizvodnje i biti će objavljen najkasnije početkom idućeg tjedna, najavila je Vučković.

Treća mjera je namijenjena uspostavljanju kreditne linije za malo gospodarstvo i za sektor drvno-prerađvačke industrije. Riječ je o kreditima do 25 tisuća eura, s kamatom do 0,5 posto, a linija se, kako je navela, financira iz Programa ruralnog razvoja.

Što se sektora ribarstva tiče, Vučković je rekla da su EK podnijeli zahtijev da se ponovo uspostave mjere privremene obustave ribolova.

"Pomoću te mjere omogućeno je poslodavcima u ribarstvu financirati pune plaće djelatnicima i mislimo da je to najbolje u ovom trenutku. Rasprava o toj mjeri očekuje se sutra putem video konferencije", izjavila je Vučković, napominjući kako se pomoću toga namjerava pomoći segmentu malog, priobalnog ribolova s najmanje 30 milijuna kuna.

Sljedeća mjera koja se odnosi na sektor ribarstva i akvakulture su nove državne potpore male vrijednosti za ribarstvo. Po riječima Vučković, odobreno je povećanje potpore s 30 na 120 tisuća eura. Ta mjera moći će se koristiti do kraja godine.

Neke od mjera su i mogućnost sufinanciranja ambalaže u sektoru ribarstva, zatim  mjere odgode plaćanja naknada za koncesije i privez brodova u ribarstvu i dr., rekla je Vučković. 

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater