ČAKOVEC

Vučkovic: Ministarstvo poljoprivrede nizom mjera pomaže vinarima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine osiguralo mjere pomoći sektoru vina pa će tako i za dvije krizne mjere - destilaciju i krizno skladištenje - osigurati 20 milijuna kuna, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se tijekom posjeta Međimurskoj županiji sastala i s tamošnjim vinarima. 

Hrvatski vinari su u 2020. godini bili možda i više nego drugi sektori pogođeni pandemijom koronavirusa. Uz najizdašnije mjere koje su se odnosile na očuvanje zaposlenosti i likvidnosti, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su osigurali i dodatne mjere, istaknula je.

"U nizu takvih mjera bile su i one koje su se odnosile na vinarije, omogućili smo određene benefite vezane za realizaciju investicijskih projekata, povećali smo intenzitete potpora, odgodili izvršavanje obveza i u suradnji s Europskom komisijom uveli dvije krizne mjere - krizno skladištenje i destilacija vina u kriznim slučajevima", rekla je Vučković, uz podatak kako je vrijednost svih tih mjera bila 57 milijuna kuna.

No, kako kriza još nije završila Ministarstvo je i ove godine osiguralo 20 milijuna kuna za dvije krizne mjere - krizno skladištenje i za destilaciju vina.

Vučković veseli i što je Ministarstvo primilo nikad više prijava za investicijske mjere što znači da hrvatski vinari i vinogradari, unatoč otežanoj prodaji i plasmanu, iznalaze mogućnosti za investiranje i ne odustaju od razvoja.

"To je ono što mene najviše veseli, a mi ćemo i dalje nastaviti razgovarati s njima", poručila je. 

Ministrica je podsjetila i kako, prema Zakonu o vinu, Hrvatska ima četiri vinogradarske regije - Slavonija i Hrvatsko podunavlje, Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Vlada je sredinom travnja donijela i program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a za njegovu je provedbu ove godine osigurano dva milijuna kuna, naglasila je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater