ZAGREB/PELJEŠAC

Vinari na Pelješcu s ministricom Vučković

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 2. vinskom forumu „Putvin“ na Pelješcu, na kojem je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u ponedjeljak je bilo riječi o prijedlogu Pravilnika u provedbi Zakona o vinu, izazovima sektora u koronakrizi i novim mjerama pomoći u otkupu grožđa.

Na vinarskom skupu u Putnikovićima istaknuto je kako su vinari i vinogradari međuovisni, s obzirom na to da vinari trebaju plasmanom na tržište osloboditi svoje kapacitete te otkupiti grožđe od vinogradara kao sirovinu za daljnju proizvodnju vina. U tom kontekstu, fokus razmjene mišljenja bile se mjere potpore koje Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pruža vinarima, ali i novi mehanizmi potpore.

Također, vinari i vinogradari ocijenili su da su dosadašnje mjere značajno doprinijele očuvanju vinarstva i vinogradarstva, ali i gospodarskoj i demografskoj slici županije.

Ministarstvo poljoprivrede je zbog okolnosti koronakrize u sektoru vinarstva prošle godine u najkraćem mogućem roku prilagodilo Nacionalni program pomoći sektoru vina te pripremilo i učinkovito provelo mjere krizne destilacije i kriznog skladištenja vina, koje su produžene i 2021. 

"Zbog iznimne važnosti ovog sektora te tržišnih poremećaja u kojima se nalazi, sada razgovaramo o dodatnim oblicima podrške sektoru. Osim 20 milijuna kuna osiguranih za ponovnu provedbu efikasnih kriznih mjera destilacije i kriznog skladištenja, u ovoj je godini povećan intenzitet potpore u svim mjerama Vinske omotnice te je usvojen trogodišnji Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara vrijedan 6 milijuna kuna, od čega je za 2021. osiguran iznos od dva milijuna kuna“, rekla je ministrica Vučković. 

Vinarski forum održan je u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, Udruge „Plavac mali“, Općine Ston te PZ Putniković, a na skupu vinara bili su i saborski zastupnik Branko Bačić i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum