LONDON

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara, pritisnute neočekivano snažnim rastom zaliha u SAD-u i neravnomjernim oporavkom od pandemije covida 19 koji raspiruje sumnju da su sadašnje cijene neodržive.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 88 centi manja u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,52 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 95 centi nižoj cijeni, od 83,70 dolara.

Cijene su proteklih dana rasle zbog pojačane potražnje koju je generirao prijelaz proizvođača struje nakon poskupljenja ugljena i plina na jeftiniji mazut i dizel. Vodeći proizvođači pak ustraju u tek skromnom povećanju opskrbe u studenome, za samo 400 tisuća barela dnevno. 

Danas su se trgovci fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu, prema kojem su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 2,3 milijuna barela, tvrde izvori na tržištu. Analitičari su očekivali skromniji rast.

Porasle su i zalihe benzina, za 500.000 barela, i zalihe derivata, za milijun barela, prkoseći očekivanjima analitičara koji su predviđali njihov pad.

Zalihe u spremnicima u Cushingu, u Oklahomi, na najnižoj su razini u tri godine, a cijene u dugoročnijim terminskim ugovorima navode na pretpostavku da se neće značajnije mijenjati u idućim mjesecima, napominje Reuters.

Cijene nafte rastu na londonskom tržištu već osam, a na američkom deset tjedana, i čini se da su previsoke, primjećuju analitičari.

"Ako nas ne zateknu novi naslovi koji podižu cijene, što je moguće kada se prisjetimo jučerašnjih zbivanja, mogli bismo svjedočiti dobitonosnim prodajama u Londonu i u SAD-u i to bi bilo zdravo za tržište", rekao je viši tržišni analitičar u OANDA-i Craig Erlam.

Kočnica je cijenama i neravnomjeran oporavak svijeta od najgore zdravstvene krize u posljednjih 100 godina, koji je već u više navrata raspirivao sumnju u održivost visokih cijena nafte.

"Globalno tržište nafte još je uvijek u opasnosti budući da koronavirus i njegove varijante nisu sasvim obuzdani", upozorava Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 84,52 dolara, što znači da je pojeftinio za 14 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum