VARAŽDIN

Varaždinska županija lani s 10,5 posto više turističkih noćenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Varaždinska je županija prošle godine ostvarila odlične turističke rezultate s gotovo 190 tisuća noćenja, ili 10,5 posto više nego 2018. godine, istaknuli su u petak na konferenciji za novinare čelnici Turističke zajednice Varaždinske županije. 

Po iznijetim podacima, prošle je godine na području Varaždinske županije ostvareno ukupno 187.795 noćenja, što je porast za 10,48 posto u odnosu na godinu prije. 

"Nakon izvan serijskog rasta broja noćenja u Varaždinskoj županiji 2018. godine, prošle godine ponovo odličan rezultat, ponovo rast, i to iznad 10 posto", istaknula je predsjedavajuća županijske turističke zajednice i savjetnica župana Natalija Martinčević. 

Podsjetila je da je prije dvije i pol godine, kada je preuzela predsjedavanje Turističkom zajednicom, turizam u Varaždinskoj županiji bio na "vrlo niskim granama i debelo su nas prešišale sve županije u okruženju" te se krenulo s dosta zahtjevne, izazovne pozicije.

"Zacrtali smo za cilj da do kraja mandata, u četverogodišnjem razdoblju, podignemo broj noćenja za 50 posto, a mogu reći da smo uspjeli ostvariti taj rezultat godinu i pol ranije”, kazala je Martinčević.

Po njenim riječima, rast turističkih noćenja za više od 10 posto Varaždinsku županiju svrstava među prvih pet u Hrvatskoj. "Treba reći i da su županije u našem okruženju, dakle one s kojima se uspoređujemo, iza nas. To znači da smo postigli zaista velik uspjeh, da je sve što radimo na brendiranju i promoviranju svega najboljeg iz naše županije urodilo plodom i da su to prepoznali domaći i strani gosti", ustvrdila je Martinčević.

Ocijenila je i kako je prošle godine pokrenuta mjera dodjela potpora za ulaganja u turizmu ostvarila veliki uspjeh.

Putem javnog poziva dodijeljeno je milijun kuna te potaknuto otvaranje 40-ak novih smještajnih objekata, a već registriranim objektima da podignu kvalitetu i produže sezonu. 

Varaždinska će županija i u ovoj godini nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, kroz novi javni poziv će ponovno biti osigurano milijun kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte, najavila je Martinčević.

Posebna će pozornost biti usmjerena i na projekt "Kuće za odmor s pričom", koji bilježi i najveći rast.

"To je originalna turistička priča koja je privukla prvenstveno velik broj stranih turista. Mi smo kao županija tu priču financirali prošle godine s milijun kuna i ove godine ponovo idemo s financiranjem tog projekta. Tu smo, zapravo, ostvarili najveći broj noćenja i povećanja smještajnih kapaciteta", kazala je Martinčević.

Po podacima koje je iznijela, od 11.514 noćenja ostvarenih lani u kućama za odmor na području Varaždinske županije, 8.401 noćenje zabilježeno je upravo u 34 objekta uključena u projekt "Kuće za odmor s pričom".

U tim kućama borave strani turisti koji ostaju od 7 do 14 dana, ali i kupuju i odnose kući autohtone proizvode.

"Time snažno pomažemo naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naše obrtnike i poduzetnike. Mi kroz turizam dižemo cijelo gospodarstvo naše županije", istaknula je Martinčević. 

Spomenula je i niz manifestacija koje su doprinijele razvoju turizma u Varaždinskoj županiji, primjerice svečani bal, festival nordijskog hodanja, županija na dva kotača i brojne druge gastronomske, kulturne, sportske i tradicijske manifestacije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum