ZAGREB

Uz Dane poslova u turizmu i online sajam Sezonac.hr krenulo ovogodišnje 'jače' traženje radnika u turizmu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Održavanjem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu u drugom dijelu siječnja krenulo je ovogodišnje 'jače' traženje radnika za turizam, čemu se u srijedu 'pridružio' i online sajam poslova u turizmu Sezonac.hr putem kojeg zainteresirani mogu do kraja siječnja vidjeti ponudu poslova u tom sektoru.

Prvi ovogodišnji Dani poslova u turizmu održani su u petak, 17. siječnja u Osijeku, danas su održani i u Zagrebu, a 31. siječnja će se održati i u Splitu. Dane poslova u turizmu zajednički organiziraju Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te ministarstava rada i mirovinskog sustava te turizma, a partneri tog projekta su i HTZ, HGK, HOK, HUP i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske-UPUHH.

Cilj tih Dana, koji se ove godine održavaju četvrtu za redom, je približiti poslodavce i njihovu ponudu poslova u turizmu i ugostiteljstvu potencijalnim radnicima, ali i promovirati ta zanimanja i zapošljavanje u turizmu, za kojeg se i ove godine komentira da će imati nedostatak radnika te ih morati 'uvoziti'.

"Sudjelovanje na sve tri lokacije ovogodišnjih Dana poslova u turizmu prijavilo je 85 poslodavaca, a procjenjuje se da će ih obići ukupno oko 12 tisuća posjetitelja, nezaposlenih osoba, učenika strukovnih škola, studenata i ostalih zainteresiranih za sezonski rad u turizmu", kažu iz HZZ-a.

Dani poslova u turizmu u Zagrebu ponudili 8.000 poslova

Na Danima poslova u turizmu u srijedu se u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, kako su izvijestili iz HZZ-a, okupilo mnoštvo zainteresiranih, među kojima i gotovo četiri tisuće nezaposlenih iz Zagreba i Zagrebačke županije, ali i iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Sisačko-moslovačke, Bjelovarsko-bilogorske te Primorsko-goranske županije.

Osim njih, među posjetiteljima su bili i učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola te ostali zainteresirani za sezonsko zapošljavanje u turizmu, a svima njima je više od 60 poslodavca ponudilo više od osam tisuća slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima

S poslodavcima su na Danima poslova u turizmu u Zagrebu razgovarali državni tajnici u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić i u Ministarstvu turizma Tonči Glavina te ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, koji su i obišli sajam te iz 'prve ruke' čuti iskustva i dojmove poslodavaca, ali i posjetitelja.

U sklopu tih Dana održane su i radionice organizirane u suradnji HZZ-a, HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma te Ministarstva turizma, a na kojima je sudjelovalo 350 učenika te šest velikih hotelijera koji su učenicima predstavili načine lakšeg ostvarivanja kontakta s poslodavcem te zasnivanja radnog odnosa, kao i modele usavršavanja tijekom rada.

Online sajam Sezonac.hr s više od 180 oglasa za sezonski posao u turizmu

Istodobno kad i Dani poslova u turizmu u Zagrebu, u srijedu je krenuo i ovogodišnji online sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr portala MojPosao, koji traje do 29. siječnja i nudi više od 180 oglasa za sezonske poslove, od konobara do programa pripravništva za hotelske menadžere. Poslovi su grupirani u četiri kategorije - recepcija, domaćinstvo i administracija; hrana&piće, spa, animacija i zabava; održavanje, sigurnost i proizvodnja te prodaja, skladištenje i logistika.

"Riječ je o poslovima za stalno ili sezonski, u hotelima, restoranima, turističkim agencijama, trgovini, proizvodnji i drugim poslovnim objektima", kažu a portala MojPosao, a među tvrtkama-izlagačima-nuditeljima posla je oko 25 turističko-ugostiteljskih tvrtki iz raznih dijelova Hrvatske, kao i neki trgovački lanci, pivovare, proizvođači bezalkoholnih pića, pekari, prijevoznici i drugi.

Velikim brojem oglasa traže se konobari, kuhari, djelatnici na recepciji, animatori, pomoćnici u kuhinji, vozači, skladištari i prodavači u trgovini. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater