ZAGREB

Ukupni krediti stanovništvu 135 milijardi kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukupni krediti stanovništvu na kraju srpnja iznosili su 135 milijardi kuna, najviše od ožujka ove godine, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na lipanj veći su za 0,3 posto, a u odnosu na prošlogodišnji srpanj za 4,1 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Promatrano prema valutnoj strukturi, navode analitičari Raiffeisen banke (RBA), vidljiv je trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti. čemu sigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa.

Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao za oko jedan postotni bod, pri čemu je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u srpnju iznosio 55 posto.

Naime, stanje kunskih kredita nastavilo se povećavati i na mjesečnoj i na godišnjoj razini pri čemu je njihova vrijednost premašila 74 milijarde kuna, što je na mjesečnoj razini rast za jedan posto, dok je na godišnjoj stopa rasta iznosila 6,9 posto.

Dok pozitivan niz godišnjeg rasta iznosa kunskih kredita traje od prve polovice 2013. godine, pozitivne godišnje stope rasta valutnih kredita prisutne su tek od travnja prošle godine, primjećuju analitičari RBA. 

Tako je na kraju srpnja nominalan iznos valutnih kredita, uz mjesečni pad od 0,6 posto te godišnji rast od 0,8 posto, iznosio 60,7 milijardi kuna.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio od više od 44 posto odnosi se na stambene kredite koji su krajem srpnja iznosili 59,8 milijardi kuna, uz mjesečni rast od 0,6 posto, a godišnju stopu rasta od 8,8 posto.

Time su pozitivne godišnje stope rasta te vrste kredita nastavljene, a traju od studenog 2017. godine, napominju analitičari RBA banke.

Gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od 39,1 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, u srpnju su uz godišnji rast od 2,7 posto premašili 52,8 milijarde kuna.

Iako pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu upućuju na oporavak kreditne aktivnosti stanovništva koji je svakako podržan i padom kamatnih stopa, prema očekivanjima RBA analitičara taj bi rast u sljedećim mjesecima trebao biti umjeren, osobito uzimajući u obzir novonastale okolnosti koje podrazumijevaju odmrzavanje kreditnih obveza, ukidanje moratorija te revizije minusa po tekućim računima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini