LJUBLJANA

U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.

U prvih sedam mjeseci ove godine prosječno je bilo nezaposleno 79.767 osoba, što je 5,8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. 

O povoljnim trendovima na tržištu rada govori i to što su poslodavci ove godine prijavili više slobodnih radnih mjesta u odnosu na lani. U prvih sedam mjeseci ove godine prijavili su 85.739 slobodnih mjesta, odnosno  čak 33,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema zadnjim statističkim podacima, u Sloveniji je 896.994 radno aktivnih stanovnika, što je povećanje od 1,5 posto prema lani. Stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 7,7 posto, dok je lani iznosila 8,2 posto, objavio je slovenski zavod za zapošljavanje.

Nezaposlenost se u Sloveniji spustila na najnižu razinu nakon rujna 2019. godine, što je u prvom redu rezultat vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije Covida-19, prenose slovenski mediji ocjenu gospodarskih  analitičara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater