ZAGREB

U prvom polugodištu registrirano 97 krivotvorenih novčanica kune i 129 eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U prvom polugodištu ove godine iz optjecaja je izdvojeno 97 komada krivotvorenih novčanica kune i 129 eura, izvijestili su u utorak iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Od siječnja do lipnja 2020. iz optjecaja je izdvojeno 97 komada krivotvorenih novčanica kune, što je smanjenje od 286,6 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju 2019. godine, kada je iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune, navodi se u izvješću HNB-ova Odjela za suzbijanje krivotvorenja i analizu gotovog novca.

Kako je prosječno u tom razdoblju u optjecaju bilo 269,5 milijuna komada novčanica kune, na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom tog razdoblja evidentirano je prosječno 0,4 komada krivotvorenih novčanica kune.

Pritom je najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila novčanica od 200 kuna, na koju se odnosi 38 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 39,2 posto, te novčanice od 1000 i 500 kuna, koje zajedno  čine udio od 46,4 posto u ukupnoj količini. 

U prvom polugodištu registrirano je ukupno i 129 komada krivotvorenih novčanica eura, što je smanjenje od 42,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., kada su iz optjecaja izdvojena 224 komada krivotvorenih novčanica eura.

Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 50 eura, s udjelom od 54,3 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura te novčanice od 20 i 100 eura, koje zajedno čine udio od 32,6 posto.

 "Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2020. nemaju značajniju nominalnu vrijednost, a količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti", ističu iz HNB-a.
 


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini