ZAGREB

U javnom savjetovanju program potpora pčelarima vrijedan 3 mln kn

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javno savjetovanje program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala vrijedan tri milijuna kuna, kako bi se smanjili gubitci pčelinjih zajednica uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama.

Kako je priopćeno u petak iz Ministarsva poljoprivrede, nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom covid-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske.

Temeljem preliminarnih podatka, procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. 

Putem programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.

Time će se izravno utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti, zaključuje se u priopćenju.

Protam će biti u javnom savjetovanju do 25. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum