ZAGREB

U HAC-u očekuju povećanje prometa na autocestama tijekom ljeta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatske autoceste (HAC) s otvaranjem granica nadaju se povećanju prometa na autocestama tijekom ljeta, iako je on zasad još u padu u odnosu na 2019., pa je tako proteklog vikenda bilo 24 posto manje vozila i 32,5 posto manje prihoda od cestarine nego u istom lanjskom vikendu, doznaje se iz HAC-a.

Podaci o vikend prometu i cestarini, kojeg na upit Hine iznose iz HAC-a, odnose se na promet od proteklog petka do nedjelje, 12. do 14. lipnja, na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a  (Autocesta Rijeka-Zagreb).

Za vikend od cestarina 20,5 milijuna kuna

Za vikend je tim autocestama prošlo 479,3 tisuće vozila ili 24 posto manje nego lani, a naplaćeno je 20,5 milijuna kuna cestarina bez PDV-a ili 32,5 posto manje.

S obzirom da je u proteklom tjednu bio i produljeni vikend, oslonjen na blagdan Tijelova u četvrtak, 11. lipnja, iz HAC-a iznose i da je cijelog tog tjedna na autocestama u njihovoj i nadležnosti ARZ-a prošlo ukupno nešto malo više od milijun vozila, od kojih je naplaćeno gotovo 58 milijuna kuna cestarina bez PDV-a.

Ne iznose usporedbe s lani, jer tada taj blagdan nije bilo neradni, ali ističu da je promet pred taj blagdan prošlog tjedna, primjerice u srijedu, 10. lipnja, bio veći za 531 vozilo, odnosno za 0,31 posto u odnosu na isti dan 2019.

"Bez obzira što se radi o povećanju prometa samo u jednom danu, ovo uzimamo kao pozitivan trend u povratku korisnika na autoceste, čemu se nadamo i u nastavku ovogodišnje ljetne turističke sezone", kažu iz HAC-a, dodajući da na autocestama ovih dana završavaju i s radovima redovnog i izvanrednog održavanja.

Podsjećaju i da ove godine nema sezonskog povećanja cestarine, kao i da od danas prestaje naplata cestarine na Krčkom mostu.

Putnicima zbog odgovornosti i još prisutnih mjera protiv koronavirusa preporučuju beskontaktnu naplatu cestarine karticama ili uz uređaj ENC. Uz taj uređaj, kako ističu, i cestarina je jeftinija jer korisnici imaju popust od 21,7 posto, a i otkako su popustile epidemiološke mjere, ponovno je moguće kupiti ENC pakete na naplatnim postajama.

Nova prometna signalizacija dvostruko manje sezonskih radnika

Od novosti na autocestama za ovu sezonu, izdvajaju da su u proljeće na svim autocestama, na ukupno 20 lokacija, postavili novu prometnu signalizaciju koja vozače upozorava na potrebu pridržavanja sigurnosnog razmaka između vozila, da budu odgovorni i slično.

"Apeliramo i na sve korisnike da u slučaju neke incidentne situacije obvezno formiraju hitni koridor za prolazak žurnih službi, a na nekim dionicama novost ove sezone je i tzv. optička varka krivog smjera te iscrtani znakovi za držanje razmaka između vozila", poručuju iz HAC-a.

S obzirom na situaciju, ove godine planiraju zaposliti oko 50 posto manje sezonskih radnika, odnosno umjesto njih 130, koje su imali prošle godine, ove će ih sezone zaposliti 70-tak.

"Što se tiče projekcije prometa i naplaćene cestarine do kraja ove godine, trenutno je teško davati bilo kakve brojke, ali s obzirom na trenutnu dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te otvaranje granica po Europi, ipak očekujemo da će određeni dio turista doći u Hrvatsku cestovnim putem", zaključuju iz te cestarske tvrtke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini