SPLIT

U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

?Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Brodovi dužine 43,16 metara i širine ?8? metara ?bit će ?opremljeni temeljnim oružjem svih današnjih obalnih straža, a to su automatski 30 milimetarski top i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 milimetara te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. 

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Damir Dojkić rekao je kako očekuju da sve bude u rokovima, da će se dinamika gradnje definirati sukladno mogućnostima i potrebama HRM-a i MORH-a. Istaknuo je veliku važnost ovoga posla, jer će isporukom još četiri broda iz te serije HRM značajno unaprijediti svoje operativne sposobnosti i u svakom trenutku biti sposoban štititi hrvatske nacionalne interese na moru.

"Rok je 580 dana od početka gradnje, a nakon toga ćemo definirati ostatak. Uvjereni smo kako će brod zadovoljiti sve naše zahtjeve. Takav brod, sa svim svojim sposobnostima zadovoljava sve potrebe HRM-a, zadaće nadzora ZERP-a i, po potrebi, teritorijalnog mora. Prvenstvena namjena broda je provedba zadaća iz domene obalne straže za provedbu borbenih zadaća. Brod ima određene sposobnosti, a to su prije svega zadaće u potpori flote HRM- a", izjavio je Dojkić i dodao da im je ?u budućnosti ?jedan od prioriteta izgradnja većeg broda.

Da će se rokovi za izgradnju brodova ispoštivati potvrdio je tehnički direktor Brodogradilišta specijalnih objekata Ante Žižić Gušo, koji je ustvrdio da su u zadanom tempu te se nada kako neće biti nikakvih problema. Plan im je serijska proizvodnja takvih brodova, jer postoji interes za njih, a prototip je dokazao da se radi o vrhunskom proizvodu.

Po njegovim riječima, ova serija brodova imat će određena poboljšanja, jer je u međuvremenu stigla nova oprema. Pritom su ostali u financijskim okvirima, kazao je Žižić Gušo.

??Direktor projekta obalnih-ophodnih brodova ?L?eonardo Martinović ocijenio je prototip tog broda "super uspješnim", istaknuvši da u svjetskoj brodogradnji projektiranje i izgradnja prototipa, pogotovo vojnog broda, zna trajati i do sedam, osam godina. 

?Trup će biti izgrađen od čelika povišene čvrstoće, a nadgrađe od aluminijske slitine te im je osigurana nepotopivost u slučaju naplavljivanja. ?Bro?dovi ?će ?biti opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja? te krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7,7 metara za šest članova posade.

"Na brodu će moći biti 16 ljudi, uz autonomiju plovidbe od deset dana. Vrlo su sposobni u pogonu i ostvaruju brzine do 29 čvorova, koje im osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW.  S jednim ukrcajem goriva mogu otploviti tisuću nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Potrošnja goriva omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima", kažu u Brodosplitu. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini