MOSTAR

U BiH prikupljeno više neizravnih poreza nego 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U prvih sedam mjeseci ove godine prihodi od neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini (BiH) premašili su prihode iz rekordne 2019. godine, što ukazuje da se gospodarstvo oporavlja nakon krize izazvane s koronavirusom, izvijestile su financijske vlasti te zemlje.

 U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je došlo do značajnog pada gospodarske djelatnosti,

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, pandan Poreznoj upravi i Carinskoj službi RH, zaključno sa srpnjem ove godine prikupila je 11,52 posto ili oko 240 milijuna eura više prihoda nego u istom razdoblju godine ranije kada je zbog pandemije došlo do znatnog gospodarskog pada.

„Razumljivo je to jer je prošla godina bila pod snažnim utjecajem pandemije izazvane korona virusom, kada je veliki broj gospodarstvenika bio veći dio godine zatvoren ili radio u smanjenom kapacitetu“, rekao je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje Ratko Kovačević.

Po njegovim riječima, prihodi u prvih sedam mjeseci ohrabruju budući su veći i u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Prihodi o neizravnih poreza, od čega najveći dio čini PDV, temelj su proračuna države BiH, dva entiteta, Distriktu Brčko te općinama i gradovima.

Ipak, stručnjaci su nešto oprezniji s procjenama kako je došlo do gospodarskog oporavka i navode kako je tijekom ljetnih mjeseci došlo do povećanja potrošnje s dolaskom dijaspore u BiH te da za konačne učinke oko prikupljanja neizravnih prihoda treba ipak sačekati kraj ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater