ZAGREB/MADRID

Turistička razmjena Hrvatske i Španjolske i bolja uz budući ured HTZ-a u Madridu i nove avio linije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatska je popularna destinacija u Španjolskoj, a turistička razmjena mogla bi se povećati otvaranjem ureda HTZ-a ove godine u Madridu te s novim avio linijama, poručio je u utorak ministar turizma Gari Cappelli koji se u Madridu sastao sa španjolskom ministricom industrije, trgovine i turizma Maríjom Reyes Maroto Illera.

Ministar Cappelli, koji je u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj, u utorak se sastao sa španjolskom ministricom, a na sastanku u Ministarstvu industrije, trgovine i turizma u Madridu bila je i hrvatska veleposlanica u Španjolskoj Nives Malenica, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

Tom je prigodom Cappelli predstavio hrvatske prioritete predsjedanja Vijećem EU-a u okviru turističkog sektora, a koji se odnose na zagovaranje politika odgovornog i održivog razvoja s naglaskom na poticanje raznolikosti turističke ponude i razvoj turistički nerazvijenih područja.

Naglasio je i važnost upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija, digitalizacije turističkog sustava te da se za digitalne platforme za pružanje turističkih usluga uspostavi zajednička europska regulativa.

Uz to je španjolskoj ministrici predstavio i hrvatsku inicijativu za uspostavu europskog turističkog brenda za zajedničku promociju država-članica na dalekim tržištima, pozivajući je istodobno da se Španjolska pridruži toj inicijativi i podupre bolje pozicioniranje turizma u europskim politikama i institucijama. Cappelli je naglasio i kako treba zajednički raditi na snažnijem povlačenju sredstava iz EU fondova za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u turizmu.

Na sastanku je istaknuto i kako je Hrvatska popularna destinacija u Španjolskoj, što potvrđuju i brojke o porastima dolazaka i noćenja njihovih turista, kojih je u 2019. u Hrvatskoj bilo 8,4 posto više, a njihovih noćenja 10,4 posto više nego u 2018. godine.

"Vjerujem da će se turistička razmjena dodatno povećati ponovnim otvaranjem ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) ove godine u Madridu u prostorima hrvatskog veleposlanstva s ciljem minimalizacije troškova ureda. Za još jače povezivanje dvije zemlje važna je i izravna zrakoplovna povezanost koja napreduje iz godine u godinu te danas u zimskom redu letenja tri kompanije lete na tri rute između Hrvatske i Španjolske", naglasio je ministar Cappelli, koji očekuje i da se u budućnosti uspostavi i redovita dnevna linija između Zagreba i Madrida.

Iz Ministarstva dodaju da će Cappelli u utorak navečer biti i na gala večeri u zajedničkoj organizaciji Svjetske turističke organizacije-UNWTO i turističkog sajma FITUR u povodu njegove 40. godišnjice održavanja. Na toj večeri ministar će se susresti sa španjolskim kraljem Filipom VI. te ostalim dužnosnicima najviše razine iz Europe i svijeta.

Inače, ministar Cappelli je u Madridu i zbog sudjelovanja na konferenciji Svjetske turističke organizacije-UNWTO o održivom turizmu te nastupa Hrvatske na FITUR-u, koji se kao najveći turistički sajam u Španjolskoj otvara 22. siječnja, kada se održava i UNWTO-ova konferencija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini