DUBROVNIK

Tončiju Peoviću dodijeljen orden Kraljevski norveški red za zasluge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Direktoru Zračne luke Brač i počasnom konzulu Kraljevine Norveške u Dubrovniku Tončiju Peoviću uručen je u utorak navečer u Dubrovniku orden Kraljevski norveški red za zasluge, koji mu je za njegovu izvanrednu službu dodijelio norveški kralj Harald V.

Medalju i diplomu uručio mu je veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg na svečanoj ceremoniji.

Peović je dodijeljeni orden nazvao velikim priznanjem za samozatajan rad počasnog konzula.

„Prepoznato je da sam Norveškoj bio na usluzi, Norvežanima na području od Šibensko-kninske do Dubrovačko-neretvanske županije. Najčešće su to problemi s gubitkom osobnih dokumenata, kao i prometne nesreće, bolnica pa i smrtni slučajevi. Danas su odnosi dviju država izuzetno dobri i prijateljski, jer dijelimo iste povijesne i kulturne vrijednosti. Prijateljstvo seže još iza Drugog svjetskog rata, u turističkoj sezoni imamo puno Norvežana kao gostiju, a ova je kriza u Norvešku dovela velik broj Hrvata“, izjavio je Peović.

Veleposlanik Blankenborg Peovića je opisao kao 'važan most između Norveške i Hrvatske' te istaknuo njegovu vrijednost za Norvežane, posebno one koji posjećuju Hrvatsku.

„Norvežani su zahvalni na vašem doprinosu. Za nas u Veleposlanstvu niste samo počasni konzul, već i savjetnik. Uvijek tražite rješenja i konkretne rezultate. Niste samo personifikacija počasnog konzula, već ste nama Norvežanima institucija“, poručio je Peoviću veleposlanik Blankenborg.

Blankenborg je naveo kako dvije zemlje gaje odlične odnose, a svake godine nekoliko tisuća Norvežana posjeti Hrvatsku.
„Dubrovačko područje je među najpopularnijima. Norvežani se rado vraćaju u Hrvatsku, a i osobno sam dolazio svake godine na odmor više od dvadeset godina“, rekao je norveški veleposlanik.

Magistar zračnog prometa Tonči Peović bio je prvi direktor dubrovačke zračne luke nakon Domovinskog rata. Nakon 17 godina načelu Zračne luke Dubrovnik odradio je petogodišnji mandat kao direktor Zračne luke Zagreb, a trenutno je direktor Zračne luke Brač. Počasni je konzul Kraljevine Norveške za Dalmaciju od 2009. godine te od 2015. godine počasni konzul Kraljevine Švedske za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Kralj Harald V. dodjeljuje Kraljevski norveški red za zasluge Norvežanima ili strancima u inozemstvu za izvanrednu službu u interesu Norveške. Red je osnovan 1985. godine, a insignija Reda je križ svetog Olafa, kovan zlatom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of