RIM

Talijanska vlada želi potaknuti ulaganja, zadržati domaće tvrtke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanska vlada priprema niz reformi kojima će smanjiti birokratske procedure, poboljšati upravljanje kompanijama i potaknuti ulaganja kako bi oživjela gospodarstvo pregaženo koronavirusom, objavio je u četvrtak premijer Giuseppe Conte.

„Uredba o pojednostavljenju“ trebala bi privući strani kapital modernizacijom birokratskih procedura, kazao je Conte u parlamentu, ne precizirajući kada će je predstaviti javnosti.

„Ako ne uspijemo pojednostaviti procedure ni u ekstremnoj situaciji, iskreno vam kažem da sumnjam da će se to moći napraviti u budućnosti“, rekao je premijer zastupnicima.

Složene su procedure po raširenom uvjerenju jedan od glavnih uzroka anemičnog gospodarskog rasta a zakočile su i dodjelu financijske pomoći, obećane poduzećima i obiteljima za vrijeme strogih mjera suzbijanja epidemije koronavirusa.

Izvor u vladi kazao je za Reuters da bi najavljena uredba trebala obuhvatiti i paket mjera kojima bi se kompanije izlistane na burzama odvraćalo od preseljenja u inozemstvo i pomoglo dugogodišnjim talijanskim dioničarima u otklanjanju neprijateljskih ponuda za preuzimanje.

Takvi bi dioničari mogli dobiti tri glasa za svaku dionicu koju posjeduju i time osigurati veću kontrolu nad kompanijom, pojašnjava izvor.

Velike talijanske kompanije u obiteljskom vlasništvu proteklih su godina selile u inozemstvo upravo zato da bi njihovi vlasnici zadržali kontrolu nad tvrtkom budući da neke zemlje dioničarima već nude tu mogućnost.

Talijanski premijer najavio je i pomoć u dokapitalizaciji poduzeća koja je pogodila pandemija.

Europska komisija predviđa da će se talijansko gospodarstvo ove godine smanjiti 9,5 posto a javni dug iskazan udjelom u BDP-u poskočiti na 158,8 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater