RIM

Talijanska vlada usvojila "majku svih reformi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanska vlada usvojila je u utorak prijedlog niza mjera kojima želi pojednostaviti postupke javne nabave i potaknuti digitalizaciju i gradnju infrastrukture kako bi pomogla gospodarstvu u oporavku od koronakrize.

"Uredba o pojednostavljenju" usvojena je nakon višetjednih političkih pregovora a premijer Giuseppe Conte najavljivao ju je kao "majku svih reformi" koja će pomoći gospodarstvu da se osovi na noge nakon koronakrize.

Vlada je na sinoćnjoj sjednici usvojila provizornu verziju uredbe a detalji bi tek trebali biti razrađeni. Potom prijedlog mora usvojiti parlament u roku od 60 dana.

Prema nacrtu u koji je Reuters dobio uvid, paket mjera obuhvaća niz područja, poput javne nabave, digitalizacije, propisa o dokapitalizaciji kompanija i o kaznenoj odgovornosti državnih službenika.

Vlada tako želi omogućiti tijelima državne uprave da dodjeljuju poslove manje vrijednosti bez dugotrajnih javnih natječaja a planira drastično pojednostaviti proceduru i za veće projekte, u vrijednosti do 5,2 milijuna eura. U početnoj fazi izmijenjeni će propisi ostati na snazi 12 mjeseci.

Blokada projekta veći problem nego dvojbena zakonitost

Uredbom bi se također postrožila definicija zloupotrebe položaja, što znači da bi se otežalo pokretanje istrage protiv državnih dužnosnika koje se sumnjiči za takve povrede propisa. 

Dužnosnici katkad rađe blokiraju projekte nego da se izlože riziku istrage izdavanjem dozvola za nešto što bi naknadno moglo biti proglašeno zakonski spornim.

Po novim zakonima, većem će se pravnom riziku izlagati dužnosnici koji zadrže projekt nego oni koji ga odobre, pojasnio je premijer.

Digitalizacija bi trebala biti ubrzana jednostavnijim procedurama uspostave novih mreža za širokopojasni pristup internetu i ograničenim ovlastima gradonačelnika za blokadu infrastrukture za mobilne mreže nove generacije 5G.

Na području korporativnog upravljanja uredbom bi se do kraja godine ukinuo zahtjev prema kojem dokapitalizaciju moraju odobriti dvije trećine dioničara.

Priprema za europski plan 

Uredba će biti osnova za talijanski plan oporavka od koronakrize, plan reformi koji Rim u rujnu mora dostaviti Europskoj komisiji kako bi dobio novac iz europskog plana za oporavak, objasnio je novinarima premijer Conte.

"Hvalit ću se uredbom, cijela se Italija mora hvaliti njome i rezultatima koje će donijeti", kazao je Conte na konferenciji za novinare.

Uredbu je nazvao "revolucijom", ustvrdivši da će pomoći povećati javna ulaganja u iduće četiri godine na tri posto BDP-a, s prošlogodišnjih 2,3 posto.

Premijer je predstavio i listu od ukupno 130 infrastrukturnih projekata koji bi po njegovim riječima mogli biti pokrenuti prema novim propisima a uključuju nove brze željezničke linije u cijeloj zemlji.

Predložene reforme izazvale su trzavice u vladajućoj koaliciji. Tako u Pokretu 5 zvjezdica strahuju da bi ublažavanje kontrola u postupcima javne nabave moglo potaknuti korupciju, veliki talijanski problem, pojašnjava Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini