WALL STREET

Svjetske burze porasle, Fed smanjio kamatne stope

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine te smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,4 posto, na 27.347 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 3.066 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 8.386 bodova.

Pritom su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli najviše razine u povijesti.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se, među ostalim, smanjenju kamata Feda i nadi ulagača da će središnja banka poduzeti i daljnje mjere ako se rast gospodarstva nastavi usporavati.

Naime, kao što se i očekivalo, čelnici Feda smanjili su na sjednici u srijedu ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,50 do 1,75 posto kako bi se podržao rast gospodarstva.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne kani dalje smanjivati kamate ako ne bude velikih promjena u gospodarskim izgledima.

„Ulagače je najviše brinulo to hoće li Fed nakon smanjenja kamata poručiti to je to – gotovo. No, Fed je poručio da ostaje otvoren na daljnje poteze, ovisno o tome što će pokazati daljnji gospodarski podaci. Fleksibilnost je to što tržište voli vidjeti”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Podršku tržištu pružili su i solidni makroekonomski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromjesečju za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na 2-postotni rast u prethodnom kvartalu, no taj je podatak ipak nešto bolji nego što su analitičari očekivali.

Bolji od očekivanja bili su i podaci o zapošljavanju u SAD-u prošloga mjeseca, što je ublažilo strahovanja ulagača od značajnijeg usporavanja rasta gospodarstva.

Ulagače je ohrabrio i napredak u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je da su dvije zemlje postigle 'konsenzus o načelima' u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima u petak.

Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao je, pak, da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, premda sporazum nije još 100 posto dovršen.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Pozitivno su na tržišta utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od 356 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih 76 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

No, na početku sezone objava rezultata očekivao se pad zarada i za više od 3 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.302 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,5 posto, na 12.961 bod, a pariški CAC 0,7 posto, na 5.761 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 22.850 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater