SYDNEY

SVJETSKA TRŽIŠTA: Ulagači na azijskim burzama bez jasnih smjernica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na azijskim burzama u ponedjeljak najvažniji indeksi blago osciliraju bez nekog jasnog smjera, dok investitore brinu najnovije napetosti između SAD-a i Kine, no nade im daju podaci o oporavku industrijske aktivnosti u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih jutros oscilira između pozitivnog i negativnog područja, krećući se oko najviše razine u zadnjih 6,5 mjeseci, koju je dosegnuo protekloga tjedna.

Obujam trgovanja je skroman, jer zbog nacionalnog praznika ne rade japansko i singapursko tržište. Istodobno, kineske burze u blagom su minusu.

Sudeći po najnovijem podatku o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena, industrijska proizvodnja u Kini postupno se vraća na razine prije pandemije, zahvaljujući oporavku potražnje, državnim poticajima i iznenađujuće otpornom izvozu. Naime, kineski statistički zavod objavio je da su proizvođačke cijene u srpnju usporile pad na 2,4 posto na godišnjoj razini, nakon lipanjskog potonuća od 3 posto.

No, investitore zabrinjava najnoviji potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je potpisao dvije izvršne uredbe kojima se u roku od 45 dana zabranjuje rad na američkom tržištu popularnoj aplikaciji TikTok i društvenoj mreži WeChat, koje stupaju na snagu za 45 dana.

"Veće pitanje za tržišta je hoće li ti potezi ugroziti kineski-američke trgovinske pregovore 15. kolovoza, a tržišta pozorno prate i hoće li Kina poduzeti protumjere", kaže Tapas Strickland, direktor u National Australia Bank. 

Na deviznim tržištima tečaj dolara nije se znatnije mijenjao prema najvažnijim valutama, nakon 7 tjedana gubitaka, što predstavlja njegov najdulji negativni trend u zadnjih 10 godina, a ponajviše je posljedica popustljive američke monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,11 posto, na 93,3 boda.

Tako je tečaj eura jutros iznosio 1,1791 dolara, što je 0,05 posto više nego u petak. Protekloga tjedna dosegnu je i 1,1915 dolara - najvišu razinu u zadnje dvije godine.

Istodobno, tečaj jena blago je oslabio prema dolaru, za 0,14 posto, na 105,75 jena.

"Naš portfelj već tjednima pozicioniran je za slabljenje zbog posljedica velikog rasta broja zaraženih Covidom-19 u SAD-u, koji je otvorio znatan jaz u ekonomskoj izvedbi u kratkom roku s ostalim svjetskim gospodarstvima, psoebno u odnosu na Europu. Na euro smo koncentrirani zbog strukturnog poboljšanja okvira europske makroekonomske politike nakon postignutog dogovora o fondu za oporavak", ističu analitičari JP Mornaga u bilješci klijentima.

Općenito, trgovanje je prilično skromno, uslijed praznika u Japanu i neizvjesnosti oko toga mogu li se američki političari dogovoriti o novom paketu fiskalnih poticaja za ekonomiju koja je na udaru koronavirusa.

Na naftnim tržištima cijene su blago ojačale jutors, pri čemu je barel Brenta u Londonu poskupio 40 centi, na 44,8 dolara, a na američkom za 46 centi, na 41,48 dolara.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini