NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nove rekordne razine Dow Jonesa i S&P-ja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine zahvaljujući očekivanjima ulagača da će Fed nastaviti s ultra-popustljivom monetarnom politikom nakon najnovijeg razočaravajućeg podatka o zaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones je porastao u petak za 229,23 boda ili 0,7 posto, na 34.777 bodova, što je njegova nova rekordna razina. S&P 500 indeks ojačao je također za 0,7 posto, na 4.232 boda, što je novi povijesni vrhunac, dok je Nasdaq porastao 0,9 posto, na 13.752 boda.

Rast zaposlenosti u SAD-u u travnju je neočekivano usporio, a razlog je, čini se, nestašica radnika. Po podacima američkog ministarstva rada, u prošlom mjesecu, naime, otvoreno je neto 266 tisuća novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u prethodnom mjesecu. 

Broj zaposlenih u travnju je bio još uvijek 5,4 posto niži nego u veljači prošle godine, prije izbijanja pandemije koronavirusa. Stopa nezaposlenosti porasla je u travnju na 6,1 posto, sa 6 posto u ožujku.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadio je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani gospodarski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima. Primjerice, analitičari Goldman Sachsa očekivali su u travnju skok zaposlenosti za 1,3 milijuna.

"Ovo je veliko iznenađenje. Svaku makroekonomsku objavu treba uzeti sa zrncem soli, a ovu mislim da treba uzeti sa stijenom soli", izjavio je glavni ekonomist Goldman Sachsa Jan Hatzius.

Takvi podaci s američkog tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao mijenjati svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskim razinama i realizaciju programa masovnog otkupa državnih obveznica.

To je, pak, potaknulo snažan skok cijena dionica u gotovo svim sektorima, ponajviše u tehnološkom.

I na europskim burzama u petak su najvažniji indeksi bili u plusu, pri čemu londonski Ftse za 0,76 posto, na 7.129 bodova, frankfurtski DAX za 1,34 posto, na 15.399 bodova, a pariški CAC za 0,45 posto, na 6.385 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum