NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 210 bodova ili 0,62 posto, na 33.823 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 4.221 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,87 posto, na 14.161 bod.

Ulagači su i dalje pod dojmom neočekivane Fedove poruke od prethodnoga dana da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

S druge strane, Fed je povećao procjene rasta gospodarstva u ovoj godini na 7 posto, što podržava tržište.

No, povećao je i procjene rasta potrošačkih cijena, premda i dalje tvrdi da će inflacija biti privremena.

„Mislim da su ulagači zamišljali scenarij prema kojemu bi Fed dozvolio veću i trajniju inflaciju prije nego što reagira. No, nakon jučerašnje procjene o kamatama, ulagači nisu sigurni u taj scenarij”, kaže David Lefkowitz, direktor u tvrtki UBS Global Wealth Management.

Nasdaq indeks jučer je porastao, zahvaljujući usponu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com i Facebook, jer ulagači vjeruju da će brzi oporavak gospodarstva od koronakrize podržati potražnju za proizvodima tih kompanija.

S druge strane, poruke Feda izazvale su jačanje dolara, što je negativno utjecalo na cijene nafte. Stoga su cijene dionica u energetskom sektoru u prosjeku pale oko 3,5 posto.

Pale su i cijene dionica u sektorima koji su osjetljivi na kretanje gospodarstva, kao što su rudarski i industrijski, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo podataka s tržišta rada.

Naime, jučer objavljeno izvješće pokazalo je da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao, po prvi put nakon više od mjesec dana.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je gotovo 13 posto, dok je Dow Jones osvojio oko 11,5, a Nasdaq indeks oko 9,5 posto, što se uglavnom zahvaljuje optimizmu u vezi oporavka gospodarstva od koronakrize.

No, zbog jačanja inflacije većina analitičara očekuje znatno sporiji rast tih indeksa do kraja godine.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 7.153 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,11 posto, na 15.727 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.666 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater