NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu rekordni doseg S&P 500 indeksa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer su podaci, čini se, potvrdili procjene američke središnje banke da bi jačanje inflacije moglo biti privremeno.

Dow Jones ojačao je 19 bodova ili 0,06 posto, na 34.466 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 4.239 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 14.020 bodova.

Dugoočekivano izvješće pokazalo je jučer da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

No, to je ponajviše posljedica rasta cijena zrakoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja gospodarstva, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed.

To znači da će središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike.

„Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja gospodarstva. Čini se da cijelo gospodarstvo nije pregrijano, pa su ulagači odahnuli”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

U idućem bi razdoblju, kaže, rast gospodarstva trebao usporavati, pa bi trebali popustiti i inflacijski pritisci.

Poticajno je na tržište jučer utjecala i vijest da je Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio prijedlog zakona o investicijama u sektoru prijevoza, vrijedan 547 milijardi dolara.

To je dio paketa infrastrukturnih ulaganja, vrijednih ukupno 2.300 milijardi dolara, o kojima Bijela kuća pregovara sa zastupnicima u Kongresu.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.088 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,06 posto, na 15.571 bod, a pariški CAC 0,26 posto, na 6.546 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini