NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu oprez, indeksi stagnirali

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon rekordnih dosega prethodnih dana, jer je ulagače pokolebala vijest da bi SAD i Kina mogli odgoditi potpisivanje parcijalnog trgovinskog sporazuma za mjesec dana.

Dow Jones ostao je nepromijenjen na 27.492 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 3.076 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,29 posto, na 8.410 bodova.

Stagnacija indeksa posljedica je izvješća Reutersa da bi sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, mogao biti odgođen do prosinca.

Još uvijek se pregovara o uvjetima sporazuma i mjestu sastanka dvaju predsjednika, kazao je Reutersu izvor iz američke vlade.

Postoji mogućnost da se dogovor ne postigne, no vjerojatnije je da će se dvije strane ipak dogovoriti, kazao je taj izvor.

To je pokolebalo ulagače, s obzirom da su posljednjih dana burzovni indeksi dosezali najviše razine u povijesti upravo zahvaljujući porukama da će se prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine potpisati već u studenome.

„Glavna je vijest na tržištu moguća odgoda potpisivanja prve faze sporazuma do prosinca. Ulagači su nakon te vijesti počeli prodavati dionice, no ne previše i sada su u fazi čekanja kako će se situacija dalje razvijati”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Podršku tržištu pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od više od 370 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 76 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Najviše su jučer, u prosjeku 0,6 posto, porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru, a pratio ih je financijski s rastom od 0,4 posto.

Najveći pad, 2,3 posto, zabilježio je energetski sektor, što je posljedica oštrog pada cijena nafte.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 7.396 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 posto, na 13.179 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 5.866 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater