NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu novi rekordi, čekaju se novi poticaji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere, nakon što su demokrati zadobili kontrolu u oba doma Kongresa.

Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,69 posto, na 31.041 bod, dok je S&P 500 skočio 1,48 posto, na 3.803 boda, a Nasdaq indeks 2,56 posto, na 13.067 bodova.

Rekordni dosezi sva tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da slijede nove poticajne mjere kako bi se gospodarstvo što prije oporavilo od pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji, ta je stranka zadobila prevagu i u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

„Tržište gleda na razdoblje nakon Trumpa, a od Bidena očekuje više konstruktivnosti i poticaja. Demokratski Kongres više će biti usmjeren na male tvrtke i Main Street”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

A nakon što je jučer Kongres potvrdio Bidena za novog predsjednika, ulagači prate političku situaciju u Washingtonu jer su sve glasniji pozivi na smjenu Trumpa, nakon što su njegove pristaše provalile u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi poručila je kako treba odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju, dok je Biden kazao da je Trump poticao nasilje u Kongresu i da je to bio "jedan od najmračnijih dana u povijesti zemlje".

S obzirom da se očekuju novi poticaji, najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanje gospodarstva, kao što su financijski, industrijski i rudarski.

Snažno je, 2,7 posto, skočio i S&P 500 indeks tehnološkog sektora, čime je nadoknadio gubitke od prethodnoga dana, kada su cijene dionica niza tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Facebook, pale zbog strahovanja ulagača od povećane regulacije.

Kako se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, loše vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u i jučer su bile u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 6.856 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 13.968 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.669 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater