NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao sedmi dan zaredom i dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones oslabio je 6 bodova ili 0,02 posto, na 35.603 boda, dok je S&P 500 porastao 0,30 posto, na 4.549 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 15.215 bodova.

Od početka rujna, kada je dosegnuo rekordnu razinu, do početka listopada S&P 500 pao je gotovo 6 posto jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u nabavnim lancima, rast plaća i troškova poslovanja negativno utjecati na zarade kompanija.

No, dosad objavljena poslovna izvješća pokazuju da su kompanije zasad uspjele amortizirati te probleme.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks porastao je sedam dana zaredom i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dosad je oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 85 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 29,4 posto.

Među najvećim gubitnicama bila je jučer dionica IBM-a, kojoj je cijena pala gotovo 10 posto, nakon objave poslovnih rezultata.

S druge strane, nakon poslovnog izvješća, cijena dionice Tesle skočila je više od 3 posto.

Pozitivno je na tržište, kažu analitičari, utjecao i podatak da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na najnižu razinu u 19 mjeseci, što ukazuje na daljnja poboljšanja na američkom tržištu rada.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 7.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 posto, na 15.472 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 6.686 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini