LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze u crvenom zbog dobitonosnih prodaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Najvažniji europski burzovni indeksi u utorak prijepodne zaronili su u negativno područje, pod utjecajem korekcije cijena na Wall Streetu i  azijskim burzama uslijed novih ograničenja zbog širenja koronavirusa.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,30 sati bio je u minusu 1,35 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u minusu, a najviše tehnološki, za 3 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks pao je 0,6 posto, na 6.139 bodova, frankfurtski DAX za 1,51 posto na 12.637 bodova, a pariški CAV za 1,78 posto, na 4.966 bodova.

Europske burze tako jutros prate trend na globalnim dioničkim tržištima, na kojima su indeksi potonuli pod utjecajem dobitonosnih prodaja uslijed daljnjeg širenja koronavirusa.

"U nekoliko država u svijetu svjedočimo opasnom povećanju broja slučajeva zaraženih Covidom-19, a bolnički odjeli ponovno se pune. Čini se da mnoge zemlje gube već dobivenu bitku jer nisu primijenile ili slijedile dokazane mjere za suzbijanje zaraze", kaže generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, upozorivši da previše država ide u pogrešnom smjeru.

Tehnološke dionice izgubile su zamah nakon što je Kalifornija odlučila ponovno zatvoriti kafiće, restorane, kina, teretane, crkve i dr. kako bi spriječila daljnje ubrzano širenje Covida-19.

U međuvremenu, Washington je u ponedjeljak odbacio sporna posezanja Kine za južnim kineskim morem, što je Peking kritizirao, poručivši kako to samo budi napetosti u regiji.

Fokus investitora sve se više usmjerava na sezonu objave zarada kompanija. Danas se očekuju izvješća velikih američkih banaka, a investitori će ponajviše pratiti njihove prognoze za iduću godinu.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u utorak u minusu od 0,87 posto, na 22.587 bodova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of