NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street započeo tjedan s rastom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su na početku tjedna cijene dionica nastavile rasti, pri čemu su u fokusu bile one koje ostvaruju najveću korist od gospodarskog rasta poput tehnoloških, nastavivši tako trend oporavka na krilima očekivanja da će Fed uspjeti 'meko prizemljiiti' gospodarstvo.

Dow Jones indeks porastao je u ponedjeljak 151,39 bodova ili 0,45 posto, na 33.912 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,4 posto, na 4.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 13.128 bodova.

Najveći doprinos rastu indeksa dale su dionice Tesle, sa cjenovnim dobitkom od 3,1 posto, potom Applea, za 0,6 posto i Microsofta, za 0,5 posto. Znatno su poskupjele i dionice prizvođača potrošačke robe i pružatelja komunalnih usluga.

Te dionice porasle su zahvaljujući preusmjeravanju kapitala iz američkih državnih obveznica, čiji su prinosi pali budući da je kineska središnja banka povukla iznenađujući potez, snizivši kamatne stope kako bi ojačala domaću potražnju nakon neočekivanog gospodarskog usporavanja u srpnju. 

S&P 500 indeks snažno se oporavio od sredine lipnja, potpomognut prošlotjednim podacima o inflaciji u SAD-u, koji ukazuju da je možda već dosegnula vrhunac. Od početka godine, međutim, taj indeks i dalje je nekih 10 posto u minusu.

"Tržišni sudionici gledaju u Fed i govore: 'Hej, oni će i prije nego što mislimo smanjiti kamate, a to će biti dobro za dioničko tržište'", kaže Paul Wolte, portfelj menadžer u investicijskom društvu Kingsview Investment Management.

Fed je od ožujka podignuo kamatne stope za 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju. Dio investitora, međutim, brine se da će tako agresivno podizanje kamatnih stopa gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju. Više kamatne stope negativno utječu na izvedbu dionica, posebice tehnoloških i one koje ovise o gospodarskom ciklusu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, nastavivši prošlotjedni uzlet, no investitori su na oprezu jer novi makroekonomski pokazatelji iz Japana i Kine upućuju na usporavanje njihovih gospodarstava. U takvim uvjetima, londonski Ftse indeks završio je u plusu blagih 0,11 posto, na 7.509 bodova, frankfurtski DAX za 0,15 posto, na 13.816 bodova, a pariški CAC za 0,25 posto, na 6.569 bodova. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum