NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street porastao nakon objave zapisnika Feda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer je zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao da čelnici američke središnje banke smatraju da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži daljnje povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

Dow Jones porastao je 191 bod ili 0,60 posto, na 32.120 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,95 posto, na 3.978 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 11.434 boda.

U fokusu ulagača bila je objava zapisnika s nedavne sjednice Feda na kojoj su povećane ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i s koje je poručeno da će se kamate i dalje povećavati kako bi se suzbila inflacija.

Zapisnik je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi i na sjednicama u lipnju i srpnju bilo prikladno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova i da je gospodarstvo dovoljno snažno da to izdrži.

„Jednoglasnost je dobra, to znači da nema nesigurnosti oko toga što treba dalje učiniti u kraćem razdoblju. A do rujna će Fed imati dovoljno gospodarskih pokazatelja da procijeni što je potrebno dalje poduzeti”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

Ulagači se ipak nadaju da će Fed suzbiti inflaciju, i to uz 'mekano prizemljenje' gospodarstva, a ne recesiju.

Stoga će idućih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji. U četvrtak će biti objavljeni revidirani podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju, a analitičari očekuju manji pad od 1,4 posto na anualiziranoj razini, koliko je pokazala prva procjena.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji, koje će pokazati koliko je snažna potrošnja, ali i to je li u ožujku inflacija dosegnula svoj vrhunac, kao što neki drugi pokazatelji sugeriraju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 7.522 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 posto, na 14.007 bodova, a pariški CAC 0,73 posto, na 6.298 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater