NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street porastao drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da širenje delta varijante koronavirusa neće usporiti oporavak gospodarstva.

Dow Jones skočio je 286 bodova ili 0,83 posto, na 34.798 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 4.358 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 14.631 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad su poslovna izvješća objavile 73 kompanije, pri čemu ih je 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 75 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Nakon dva dana snažnog rasta, svi su indeksi nadoknadili veliki dio gubitaka od prethodnih dana, pa su sada od rekordnih razina udaljeni još samo oko 1 posto.

Krajem prošlog i početkom ovog tjedna cijene su dionica znatno pale jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

No, posljednjih su dana ta strahovanja splasnula.

„Tržište se kreće na temelju odličnih kvartalnih rezultata kompanija i oporavka gospodarstva, s jedne strane, i zabrinutosti hoće li širenje delta soja usporiti oporavak, s druge strane. Prevladava mišljenje da su rezultati kompanija snažni, a procjene daljnjeg poslovanja pozitivne. Uz to, vjeruje se da se delta soj može savladati”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,90 posto, na 6.998 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 posto, na 15.422 boda, a pariški CAC 1,85 posto, na 6.464 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of