NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street porastao drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer je u američkom Kongresu postignut dogovor o paketu pomoći od 2.000 milijardi dolara koji bi trebao ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

 Dow Jones skočio je 495 bodova ili 2,39 posto, na 21.200 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,15 posto, na 2.475 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,45 posto, na 7.384 boda.

 Rast S&P 500 indeksa dva dana zaredom nije zabilježen još od polovice veljače, a zahvaljuje se vijesti da su republikanski i demkoratski zastupnici u Kongresu postigli dogovor o paketu gospodarskih poticaja vrijednom 2.000 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine.

 Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize dijelova gospodarstva.

 Tako se očekuje da će 500 milijardi dolara biti izravno isplaćeno građanima, pri čemu bi pojedine obitelji dobile ček i do 3.000 dolara.

 Podršku tržištu pružaju i izvanredne mjere američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice kako bi povećala likvidnost na tržištima.

 Fed je poručio i da će podržati kreditno tržište time što će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

 „Sve ove fiskalne i monetarne mjere omogućile su tržištu oporavak“, kaže Justin Hoogendoorn, direktor u tvrtki Piper Jaffray.

 Time su burzovni indeksi nadoknadili dobar dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su  potonuli više od 15 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad od financijske krize 2008.

 No, S&P 500 i dalje je oko 27 posto u minusu u odnosu na svoju prethodnu rekordnu razinu, dosegnutu 19. veljače, a pritom je s tržišta izbrisano oko 7.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

 Unatoč rastu tržišta dva dana zaredom, analitičari kažu da je prerano reći da je rasprodaja završena jer se očekuju nastavak rasta broja zaraženih od koronavirusa i recesija u globalnom gospodarstvu.

 S obzirom na posljednje makroekonomske podatke i na to da sada gotovo trećina Amerikanaca živi u izolaciji, mnogi analitičari kažu da je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju i da je samo pitanje koliko će duboka i duga biti.

 „I dalje smo u fazi u kojoj treba biti oprezan. Još ne znamo kada će ove mjere za suzbijanje virusa biti opozvane, a trenutno se čini da će biti i proširene“, kaže Rob Haworth, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

 I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,45 posto, na 5.688 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,79 posto, na 9.874 boda, a pariški CAC 4,47 posto, na 4.432 boda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini