NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street ponovno znatno porastao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle već četvrti dan od posljednjih pet jer ulagači igraju na to da će američki Fed uvesti nove poticajne mjere i da će se gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

 Dow Jones porastao je 369 bodova ili 1,52 posto, na 24.5757 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,67 posto, na 2.971 bod, a Nasdaq indeks 2,08 posto, na 9.375 bodova.

 S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, a Nasdaq indeks u tri mjeseca, pa je sada još samo 5 posto udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači.

 U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle.

 Nasdaqu je, pak, poticaj pružio rast tehnološkog sektora, pri čemu su cijene dionica Facebooka i Amazon.coma dosegnule rekordne razine.

 Zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao je da su čelnici Feda spremni podržavati gospodarstvo dok se ne vrati na put oporavka, što je ovih dana u javnim istupima isticao i predsjednik Feda Jerome Powell.

 Uvjerenje da će Fed uvesti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno i nada ulagača u nove fiskalne poticaje o kojima se raspravlja u Kongresu podržavaju tržište, kažu analitičari.

 Podršku tržištu pruža i otvaranje gospodarstava u saveznim državama, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normalizacije gospodarske aktivnosti.

 „Idućih tri do šest tjedana bit će važna za financijska tržišta jer je većina saveznih država u procesu postupnog otvaranja njihovih gospodarstava“, kaže Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

 Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju i prvoj polovici svibnja nadoknadile su veći dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti.

 S&P 500 indeks porastao je gotovo 33 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godine, pa je sada udaljen oko 12 posto od svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

 S obzirom da će idućih tjedana zaredati loši gospodarski pokazatelji za razdoblje blokade gospodarstava u travnju, neki analitičari upozoravaju da je tržište možda otišlo previsoko.  

 I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 6.067 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,34 posto, na 11.223 boda, a pariški CAC 0,87 posto, na 4.496 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum