NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao unatoč pozitivnim porukama Feda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Unatoč poruci američke središnje banke da će još dulje vrijeme kamatne stope ostati niske, na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 pao, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 36 bodova ili 0,13 posto, na 28.032 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 3.385 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 11.050 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u plusu, a dobitke su povećali i nakon priopćenja Feda s dvodnevne sjednice.

Čelnici središnje banke odlučili su zadržati ključne kamatne stope blizu nule i poručili da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad ciljanih 2 posto.

To je bila prva sjednica Feda, nakon što je predsjednik središnja banke Jerome Powell nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njezino kretanje iznad ciljanih razina određeno vrijeme.

Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Feda očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će gospodarstvo u ovoj godini pasti 3,7 posto, dok je još u lipnju procjenjivao da će pad iznositi 6,5 posto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na kraju godine iznositi 7,6 posto, procjenjuje središnja banka, dok je u kolovozu iznosila 8,4 posto.

„Priopćenje Feda i Powellovi komentari bili su čak i popustljiviji nego što je tržište očekivalo. Poruka je tržištu da Fed kani ostati popustljiv”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki Prudential Financial.

Unatoč tome, S&P 500 indeks izgubio je sve početne dobitke i trgovanje završio u minusu. To je ponajviše posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru za prosječno 1,6 posto.

„Očito je da su u tom sektoru ulagači odlučili povući zaradu s tržišta”, kaže Quincy Krosby.

Tehnološki je sektor mjesecima predvodio oporavak tržišta dionica, nakon oštrog pada u ožujku zbog izbijanja koronakrize.

No, posljednjih tjedana taj je sektor pod pritiskom prodaja jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 6.078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 13.255 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.074 boda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater