NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao, unatoč novim izvanrednim mjerama Feda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nastavile padati jer ulagači strahuju od duboke recesije zbog širenja koronavirusa, pa ih nisu ohrabrile ni dosad nezabilježene mjere američke središnje banke koja pokušava podržati kreditno tržište.

 Dow Jones potonuo je 582 boda ili 3,04 posto, na 18.591 boda, dok je S&P 500 pao 2,93 posto, na 2.237 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 6.860 bodova.

 Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 15 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad od financijske krize 2008., Dow Jones i S&P 500 indeks oštro su pali i u ponedjeljak.

 I to, premda američka središnja banka čini sve kako bi osigurala likvidnost na tržištima i podržala kreditiranje.

 Nedavno je Fed smanjio ključne kamatne stope na nulu, u tržišta ubrizgava stotine milijardi dolara, a jučer je poručio da će, uz državne, ubuduće kupovati i korporativne obveznice te da će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

 „Ovo što Fed radi je važno jer pomaže kreditnim tržištima, no iz perspektive tržišta kapitala, to nije dovoljno. Sada su nam potrebni vodstvo iz Kongresa i fiskalni poticaji jer ovo što Fed radi rješava dio problema, ali ne sve“, kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

 A problem je što će američko gospodarstvo gotovo sigurno uroniti u recesiju jer je koronavirus, kojim je dosad u svijetu zaraženo više od 340 tisuća ljudi, od kojih je više od 14.000 umrlo, naveo mnoge zemlje na samoizolaciju i uvođenje karantena, što je paraliziralo dijelove gospodarstva.

 Otprilike trećini Amerikanaca u nedjelju je naređeno da ne idu na posao, da ostanu kod kuće, a do jučer je 13 od ukupno 50 država SAD-a uvelo restrikcije na kretanje ljudi kako bi se zaustavilo širenje virusa.

 Zbog toga analitičari smanjuju procjene za američko gospodarstvo. Tako u Goldman Sachsu procjenuju da bi bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju mogao pasti čak 24 posto, znatno više od poslijeratnog rekorda.

 Kongres užurbano radi na planu potpora vrijednom i do 2.000 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, no republikanski i demokratski zastupnici još nisu postigli konsenzus.

 Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks sada je oko 34 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

 To znači da je duboko u području 'medvjeda', a procjenjuje se da je u tom razdoblju izbrisano više od 9 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica iz sastava tog indeksa.

 I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,79 posto, na 4.993 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,10 posto, na 8.741 boda, a pariški CAC 3,32 posto, na 3.914 bodova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom