NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street nedaleko rekordnih razina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će kvartalne zarade kompanija biti bolje nego što analitičari očekuju, pa su se Dow Jones i S&P 500 indeks primaknuli rekordnim razinama.

Dow Jones ojačao je 198 bodova ili 0,56 posto, na 35.457 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 4.519 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 15.129 bodova.

Nakon pet dana rasta, S&P 500 primaknuo se svojoj rekordnoj razini, dosegnutoj početkom rujna, na samo 0,4 posto. Dow Jones je, pak, od svoje rekordne razine udaljen 0,5 posto.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u zdravstvenom, 1,3 posto, i uslužnom, 1,2 posto.

Zdravstveni sektor porastao je na temelju dobrih poslovnih rezultata Johnsona & Johnsona, čija je dionica poskupila više od 2 posto, nakon što je ta kompanija povećala procjene zarade u ovoj godini.

Ulagači se nadaju da će i drugi farmaceutski divovi ostvariti bolje rezultate nego što analitičari procjenjuju, pa je cijena dionice Mercka jučer skočila 3, a Pfizera gotovo 2 posto.

Iz istog razloga, znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Facebook i Microsoft.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, izvijestila je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 29,4 posto.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Dosad je objavljeno malo poslovnih izvješća, pa mi se čini da je tržište otišlo korak predaleko. Vjerojatan je scenarij da će S&P 500 dosegnuti novu rekordnu razinu, a poslije toga popustiti. Ulagači će pažljivo pratiti u izvješćima kako se kompanije nose s nedostatkom radnika, jačanjem inflacijskih pritisaka i povećanim troškovima proizvodnje”, kaže Steve Sosnick, strateg u tvrtki Interactive Brokers.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.217 bodova, a frankfurtski DAX 0,27 posto, na 15.515 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 6.669 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini