NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street blago porastao nakon poruka Feda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, dok je američka središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene i poručila da očekuje umjeren rast gospodarstva i iduće godine.

Dow Jones ojačao je 29 bodova ili 0,11 posto, na 27.911 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 3.141 bod, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 8.654 boda.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 1,50 do 1,75 posto, što se i očekivalo, s obzirom da gospodarstvo solidno raste i da je Fed već u tri navrata ove godine smanjio kamate.

Fed je poručio i da u idućoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva i nisku razinu nezaposlenosti.

Poručio je, također, da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflacijske pritiske i razvoj situacije u svijetu.

„Fedove poruke su oprezno optimistične. Iz priopćenja i projekcija može se iščitati da čelnici Feda smatraju da su učinili dovoljno kako bi se spriječio pad gospodarstva”, kaže Karl Schamotta, strateg u tvrtki Cambridge Global Payments.

Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, što je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 25 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti.

Drugi uzrok tako snažnog rasta tog indeksa je nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Washington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma, ali i traži da se ukinu dosad uvedene carine.

Ulagači se, pak, nadaju da će Washington odgoditi odluku o uvođenju dodatnih carina na kineski uvoz, najavljenih za 15. prosinca.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u četvrtak održavaju parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u rudarskom i tehnološkom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 7.216 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 13.146 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.860 bodova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini