MOSTAR

Svjetska banka: Unatoč gospodarskom rastu, iz BiH masovno odlaze građani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bosna i Hercegovina će u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 4 posto, što je za 1,3 postotnih bodova više od prethodne procjene, no to malo ohrabruje građane koji masovno iseljavaju iz te zemlje zbog podjela, stalnih političkih kriza i korupcije, objavila je u srijedu Svjetska banka. 

Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutarnjih političkih napetosti, Svjetska banka je ranije prognozirala kako će gospodarski rast u BiH iznositi svega 2,7 posto. 

Iz Svjetske banke su naveli i da velike probleme predstavlja smanjenje privatne potrošnje zbog galopirajuće inflacije, dok je posve zastala provedba strukturnih reformi uslijed 'političkih trvenja, pritisaka čestih izbora, korupcije koja prožima sve razine društva i rascjepkanosti odgovornosti između dva entiteta i županija'.

Svjetska banka upozorava kako je BiH zbog slabih izgleda za napredak izložena jednoj od najvećih stopa iseljavanja na zapadnom Balkanu. 

"Unatoč rastu stvarnog dohotka od oko 3 posto godišnje od 2015., BDP po glavi stanovnika ostao je na jednoj trećini prosjeka EU 27", stoji u priopćenju Svjetske banke. 

Dodatni problem toj zemlji mogla bi predstavljati nepovoljna kretanja na tržištu rada širom EU, čime bi se mogao ograničiti priljev doznaka koje sada dosežu čak 8 posto BDP-a. 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater