ŽENEVA

Švicarska isključila iz mreže prvi od ukupno pet nuklearnih reaktora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nuklearni reaktor u švicarskom Muehlbergu isključen je u petak iz distribucijske mreže u sklopu planiranog švicarskog napuštanja proizvodnje struje u nuklearnim elektranama.

Gašenje nuklearke u Muehlebergu bit će 15-godišnji proces koji bi trebao koštati 1,4 milijarde švicarskih franaka (1,4 milijarde dolara).

Elektroenergetska tvrtka BKW, koja upravlja Muehlebergom, odlučila je ugasiti reaktor u Muehlerbergu jer bi modernizacija bila previše skupa.

Demontaža postrojenja uključivat će čišćenje oko 16 tisuća tona radioaktivnog otpada, prema BKW-u.

Javna televizija SRF uživo je prenosila isključenje iz kontrolne sobe nuklearke. Ovo je dan koji će ući u povijest, kazala je švicarska ministrica okoliša Simonetta Sommaruga.

„Otvara se mogućnost da povećamo našu upotrebu hidro i solarne energije”, rekla je Sommaruga u video poruci.

Švicarska je 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukushimi, odlučila da više neće graditi nuklearne elektrane. Postojeće nuklearke nastavile su s radom pod strogim sigurnosnim uvjetima i bez utvrđenog datuma gašenja.

Do danas se 36 posto struje u Švicarskoj proizvodilo iz nuklearne energije. Muehleberg je pokrivao oko pet posto švicarske potrošnje struje, navodi dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater