NEW YORK

Svaki treći Amerikanac izgubio posao ili prihode zbog koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gotovo trećina Amerikanaca izgubila je posao ili prihode zbog koronavirusa, a val otkaza posebno je teško pogodio one s nižim primanjima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ukupno je 30 posto ispitanika u istraživanju Gallupa navelo da je epidemija negativno utjecala na njihovo radno mjesto odnosno na njihove financije.

Njih deset posto ima status privremeno otpuštenih, pri čemu njih 85 posto smatra da će se vratiti na staro radno mjesto, pokazalo je istraživanje, objavljeno u četvrtak.

Četvrtina ispitanika navela je da su im se primanja smanjila a svaki šesti radi kraće nego prije.

Među onima s nižim primanjima trajno je bez posla ostalo četiri posto ispitanika, u usporedbi s dva posto u ukupnom broju ispitanih, pokazuje istraživanje.

Među onima s godišnjim primanjima nižim od 36 tisuća dolara otpušteno je 14 posto a 32 posto njih ostalo je bez prihoda.

"Pritisak je izraženiji među onima s nižim prihodima", konstatiraju istraživači.

Rezultati Gallupovog istraživanja podudaraju se s onima drugih istraživačkih instituta i organizacija koja su također pokazala da pandemija koronavirusa najteže pogađa radnike s niskim primanjima.

Tako je prošlotjedno istraživanje centra Pew pokazalo je da su veće šanse da će bez posla i plaće ostati će nebjelačka populacija i građani koji nemaju fakultetske diplome.

Podaci ministarstva rada pokazuju da je od sredine ožujka naknade za nezaposlene zatražilo čak 26,5 milijuna Amerikanaca a kabinet predsjednika Donalda Trumpa procjenjuje da bi stopa nezaposlenosti u travnju mogla dosegnuti 16 posto pa i premašiti tu razinu.

Istraživanje Gallup provedeno je putem interneta između 13. i 19. travnja na slučajnom uzorku od 5.725 punoljetnih građana SAD-a.

Reuters podsjeća da je broj zaraženih koronavirusom u SAD-u premašio je 970.000 i da je Covidu 19 podleglo više od 55.000 ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini