MADRID

Španjolski trgovinski manjak gotovo ušesterostručen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Manjak u trgovinskoj razmjeni Španjolske sa svijetom gotovo je ušesterostručen u prvih šest mjeseci ove godine, potaknut troškovima uvoza energenata, objavilo je u četvrtak ministarstvo industrije.

U razdoblju od siječnja do lipnja manjak je iznosio 32 milijarde eura, u usporedbi s 5,4 milijarde eura u istom prošlogodišnjem razdoblju, i veći je no što je bio u cijeloj prošloj godini.

Kada se isključi uvoz i izvoz energenata, deficit je u prvoj polovini ove godine iznosio 6,1 milijardu eura, priopćilo je ministarstvo.

Uvoz je tijekom prvih šest mjeseci porastao 41 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 223 milijarde eura, potaknut u prvom redu naftom i plinom. Izvoz je porastao za četvrtinu, na 191 milijardu eura.

Uvoz energenata iznosio je čak 179 milijardi eura.

Kao i mnoge druge europske zemlje, Španjolska potrebe za naftom i plinom podmiruje uvozom, a njihove su cijene skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

Španjolska se s partnerima iz Europske unije obvezala smanjiti potrošnju plina, ali za sedam posto, uglavnom nastojeći smanjiti potražnju za električnom energijom iz elektrana na plin.

Prošlog tjedna vlada je kompanijama uvela niz ograničenja kako bi smanjila njihovu potrošnju struje, ponajprije za klimatizaciju prostora i noćnu rasvjetu.

Španjolska također želi izgraditi plinovod koji bi povezao Pirenejski poluotok sa srednjom Europom kako bi preusmjerila dio uvezenog plina u tu regiju, napominje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater