ZAGREB

Španjolska povećava udjel obnovljivih izvora energije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska će do 2030. godine moći podmiriti 68 posto svojih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a do 2050. godine taj bi udio mogao porasti na 88 posto, navodi se u izvješću Bloomberg New Energy Financea i španjolske grupacije za obnovljivu energiju i infrastrukturu Acciona.

Očekuje se da će u povećanju udjela obnovljivih izvora ključna biti energija vjetra i Sunca, koje bi zajedno trebale generirati 51 posto električne energije u 2030. i 75 posto u 2050. godini, navodi se u izvješću.

Ti ??postoci ipak su manji u usporedbi s ciljevima koje je utvrdila španjolska vlada u nacrtu Nacionalnog plana za energiju i klimu za razdoblje od 2021. do 2030. godine. I u tom planu vjetar i Sunčeva energija imaju istaknuto mjesto.

U izvješću se predviđa da postrojenja za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva neće nestati do 2050. godine, čak pod pretpostavkom da tehnologija i uporaba baterija budu jeftinije. No, elektroenergetski sustav će, kako se navodi, postati "čišći" potaknut jeftinijim skladištenjem energije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum