TOKIO

Smanjena osobna potrošnja pogodila japansko gospodarstvo u trećem tromjesečju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Japansko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju više no što je vlada prvotno procijenila  budući da je val zaraze koronavirusom utjecao na osobnu potrošnju, a globalna nestašica čipova utjecala na očekivanja poslovnih čelnika.

Gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna palo 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, za 0,1 postotni bod snažnije no što je vlada procijenila u studenome.

U proljetnom tromjesečju aktivnosti su porasle 0,4 posto.

Analizirana stopa rasta odnosno pada aktivnosti koju uz Japan koriste još samo SAD i Kanada a pokazuje koliko bi aktivnosti pale unatrag godinu dana da su u svakom tromjesečju rasle odnosno padale kao u posljednja tri mjeseca pokazuje pad aktivnosti za 3,6 posto.

Prvotna procjena pokazivala je pad aktivnosti po anualiziranom izračunu za tri posto.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna poraslo 1,2 posto, nakon 7,3-postotnog skoka u prethodna tri mjeseca. Dosadašnje procjene pokazivale su rast aktivnosti u trećem tromjesečju za 1,4 posto, te za 7,6 posto u razdoblju od travnja do lipnja.   

Izrazitiji pad aktivnosti u ljetnom tromjesečju uglavnom odražava veći pad osobne potrošnje, koja čini više od polovine bruto domaćeg proizvoda (BDP) a po novoj je procjeni smanjena 1,3 posto, za 0,2 postotna boda više no što su pokazivale prve procjene.

Građani su manje trošili jer su smanjili izlaske zbog lošeg vremena dok je globalna nestašica čipova negativno utjecala na prodaju automobila i elektronike budući da je izazvala zastoje u proizvodnji, rekao je vladin dužnosnik.

Potrošnja na trajna dobara potonula je 16,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, najsnažnije od 1994. kada su se počeli objavljivati usporedivi podaci, napomenuo je. 

Pala je i državna potrošnja, za dva posto, za pola postotnog boda snažnije no što su pokazivale prve vladine procjene. Kapitalna potrošnja je pak smanjena 2,3 posto, osjetno blaže no što su pokazivale preliminarne procjene.

Domaća potražnja smanjila je BDP za 0,9 postotnih bodova, čime je vlada potvrdila procjenu s kraja studenoga.

Tokio nastoji poduprijeti krhko gospodarstvo u pandemiji velikom fiskalnom potrošnjom. U studenome usvojili su mjere potpore vrijedne rekordnih 490 milijardi dolara, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater