LJUBLJANA

Slovenija: pad BDP-a zbog koronavirusa možda i veći od 5 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) iznio je u ponedjeljak novu procjenu pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, po kojoj bi pad BDP-a u toj državi mogao biti veći od pet posto u odnosu na prošlu godinu.

Umjesto rasta BDP-a za 1,5 posto, kako je prognozirao prije manje od dva tjedna u redovnoj analizi prepolovivši rast u odnosu na predviđanja iz prošle godine, UMAR sada zbog Covida-19 i loših okolnosti na domaćem i međunarodnom tržištu navodi da očekuje smanjivanje BDP-a "između 6 i 8 posto".

"U manje od dva tjedna okolnosti su se jako promijenile. Širenje epidemije u susjednoj Italiji, te širenje koronavirusa u ostale europske države zahtijevale su neophodne i sveobuhvatne mjere za zaštitu zdravlja ljudi u većini europskih država, što značajno djeluje na ekonomsku aktivnost", pojašnjava novu prognozu slovenski UMAR.

UMAR dodaje da se, ako sadašnje okolnosti i jako otežano poslovanje proizvodnog i uslužnog sektora potraju dva mjeseca, očekuje pad BDP-a moguće i veći od pet posto. 

Po procjeni slovenskih makroekonomskih analitičara pad će se vjerojatno kretati između 6 i 8 posto, dok bi u slučaju dužeg trajanja krize pad mogao biti i veći.

Očekuju da će trajnija stabilizacija gospodarskih aktivnosti uslijediti tek nakon otkrivanja učinkovitog cjepiva za koronavirus, a s novom prognozom ekonomskih aktivnosti planiraju izaći nakon što se epidemija virusa u Sloveniji i po svijetu zaustavi.

Kao najizloženije sektore na koje će se kriza negativno odraziti navode hotelijerstvo, ugostiteljstvo, osobne usluge i trgovinu neprehrambenim proizvodima,  a u nešto manjoj mjeri industriju, trgovinu, promet i neke poslovne usluge.

UMAR je pozvao vladu da apsolutni prioritet u pomoći da funkcioniranju zdravstvenog sustava, opskrbi zaštitnih sredstava i opreme. No poziva je i da donese financijske i porezne mjere kako bi se sačuvala zaposlenost, te poduzećima i stanovništvu pomoglo da dodatnim likvidnim sredstvima prebrode dolazeću krizu, a da nakon toga napravi program da se omogući ponovni ekonomski polet i oživljavanje gospodarstva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of