EUROPSKI PARLAMENT

Ruža Tomašić o reformi poljoprivrede: MORA SE SPRIJEČITI DALJNJE PROPADANJE POLJOPRIVREDNIKA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Europski parlament velikom većinom glasova usvojio je 23. listopada, nakon dugog pregovaranja, stajalište o reformi Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje nakon 2022. godine, objavila je eurozastupnica Ruža Tomašić.

- Podržala sam stajalište Parlamenta, iako usvojeni tekst treba doraditi u pregovorima koji nas očekuju s Vijećem. Čeka nas još puno posla u trijalozima s državama članicama. Buduća poljoprivredna politika trebala bi biti fleksibilnija, pojednostavljena i bolje prilagođena potrebama pojedinih država članica, što sam oduvijek i zagovarala. Ne mogu se složiti s tim da zaštita okoliša i ambiciozne mjere vezane uz klimatske promjene trebaju biti jedan od najvažnijih ciljeva poljoprivredne politike jer ambiciozni okolišni ciljevi zahtijevaju posebnu prilagodbu i predstavljaju dodatni financijski teret poljoprivrednicima, poručila je Tomašić.

Pritom je najavila da će se u daljnjim pregovorima s Vijećem, u svojstvu izvjestiteljice u sjeni kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, posebno boriti za mlade, te za male i srednje poljoprivrednike. Za ove potonje, naglasila je, treba predvidjeti posebne uvjete da bi podnijeli nove terete i da bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje. Posebno se, kaže, zalaže i uspjela se izboriti, zajedno s kolegama, za dodatne mjere za pomoć poljoprivrednicima u kriznim i rizičnim situacijama.

- Upravo je sadašnja COVID 19 kriza pokazala da je potrebno omogućiti brzu provedbu mjera u slučaju poremećaja tržišta koje su prilagođene za svaku posebnu situaciju, sezonu, sektor i vrijeme trajanja. Također, predložili smo da pričuva za krize namijenjena poljoprivrednicima u slučaju nestabilnosti tržišta postane trajni instrument s namjenskim proračunom, rekla je Tomašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater