PARIZ

Ruski plin više ne stiže iz Njemačke u Francusku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Isporuka ruskog plina u Francusku plinovodom iz Njemačke obustavljena je sredinom tjedna, objavio je u petak francuski operater GRTgaz, a ruski Gazprom najavio je i upola manje isporuke u Italiju i Slovačku zbog kašnjenja servisa opreme.

"Od 15. lipnja GRTgaz bilježi zastoj u fizičkom toku između Francuske i Njemačke. Na početku 2022. iznosio je oko 60 gigavatsati dnevno, što odgovara samo 10 posto kapaciteta interkonekcijske točke", priopćila je francuska kompanija.

Opskrba Francuske plinom ovog ljeta nije pod znakom pitanja, ponovili su, budući da smanjene isporuke iz Njemačke nadoknađuje veći uvoz iz Španjolske i povećani kapaciteti na metanskim terminalima.

Strateške zalihe plina u Francuskoj trenutno iznose 56 posto, dodao je GRTgaz, više no što je uobičajeno za ovo doba godine kada u pravilu iznose 50 posto.

"GRTgaz i dalje je na oprezu u očekivanju zime i poziva dobavljače da nastave puniti nacionalna skladišta što je više moguće", objavio je u priopćenju operater plinske mreže, podružnica glavnog francuskog dobavljača plina Engie.

Njemačka je u četvrtak objavila da iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 dobiva 60 posto manje plina. Ruski dobavljač Gazprom najavio je u utorak da će smanjiti isporuke u Europu zbog kašnjenja opreme za cjevovod koja je poslana na servis njemačkom Siemensu.

Njemačka kompanija objavila je da je turbinu poslala u tvornicu u Kanadu koja ju je blokirala budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu. 

Kanadsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da s Njemačkom pregovara o otpremi blokirane opreme. 

Upola manje plina za Italiju i Slovačku

Talijanska energetska kompanija Eni objavila je u petak da će od ruskog Gazproma dobiti tek polovinu traženog plina, nakon smanjenih isporuka u protekla dva dana.

"Enijeva dnevna potražnja iznosi oko 63 milijuna prostornih metara, a Gazprom je najavio da će isporučiti samo 50 posto tražene količine. Stvarna isporučena količina gotovo je nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan", objavio je energetski div na svojoj web stranici.

Italija želi do zime naputiti 90 posto skladišnih kapaciteta. Do četvrtka bila su popunjena 54 posto.

I slovački uvoznik SPP očekuje u petak upola manje plina, prema obavijesti iz Rusije.

"Smanjivanje isporuka za polovinu trenutno ne nam škodi. No, radimo s realnim rizikom da će biti potpuno obustavljene", rekao je šef SPP-a Richard Prokypcak za slovačku novinsku web stranicu Dennik N.

U kompaniji nisu odmah željeli komentirati tu informaciju.

SPP glavni je uvoznik plina u Slovačkoj i prošle je godine isporučio 36 teravatsati tog energenta, što odgovara oko 60 posto slovačkog tržišta. Veliku većinu plina nabavlja u Rusiji.

Prokypcak je prema Dennik N-u istaknuo mogućnost nabave plina iz alternativnih izvora, izdvojivši primjer plina iz Sjevernog mora koji bi stizao preko Njemačke i Češke. Smanjene ruske isporuke mogle bi se nadoknaditi i ukapljenim plinom, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom