FRANKFURT/DUESSELDORF

RWE povećao dobit u prvoj polovini godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Najveći proizvođač struje u Njemačkoj RWE izvijestio je u četvrtak o znatno većoj dobiti u prvoj polovini godine i najavio pojačani fokus na poslovanje s obnovljivim izvorima.

Prvu polovinu godine RWE je zaključio s 18 posto većom prilagođenom dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), od 1,8 milijardi eura, zahvaljujući dobrim rezultatima u Britaniji, višim veleprodajnim cijenama struje i većoj proizvodnji u vjetroelektranama.

U odjelu za ugljen i nuklearnu energiju prilagođena EBITDA više je nego nego udvostručena a u odjelu za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru porasla je 19 posto.

Velike komunalne kompanije sve više prebacuju težište na obnovljive izvore i ugljično neutralne tehnologije, posebno na proizvodnju struje iz energije vjetra i Sunca.

RWE je najavio radikalan zaokret u poslovanju koje bi trebalo postati ugljično neutralno do 2040. godine, podsjeća Reuters.

Prilikom predstavljanja rezultata u prvoj polovini godine, izvršni direktor RWE-a Markus Krebber istaknuo je potencijal sektora, komentirajući prošlotjednu najavu BP-a da do 2030. planira povećati proizvodnju struje iz obnovljivih izvora za 50 gigawatta.

"Ima prostora za više igrača", kazao je Krebber novinarima u telekonferenciji. "RWE je do sada dobro brodio kroz teško razdoblje a to se očitovalo i u našim rezultatima za prvih šest mjeseci", dodao je.

Grupa sada očekuje da će ove godine ostvariti prilagođenu EBITDA i EBIT u gornjem dijelu prognoziranog raspona, od 2,7 do tri milijarde, odnosno 1,2 do 1,5 milijardi eura.

Prošlu godinu kompanija je zaključila s prilagođenom EBITDA od 2,5 milijardi eura. EBIT je iznosio 1,3 milijarde eura.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater