RIM

Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Raspoloženje talijanskih potrošača poraslo je u rujnu na najvišu razinu od izbijanja pandemije koronavirusa, poduprto boljim ocjenama sadašnjeg stanja u gospodarstvu i očekivanjima za predstojeće mjesece, pokazuju podaci Istata.

Indeks povjerenja potrošača popeo se sa 101 boda u kolovozu na 103,4 boda u rujnu, što je njegova najviša vrijednost od veljače, izvijestio je u petak talijanski statistički ured.

Među sastavnicama, indeks koji iskazuje ocjenu aktualnog stanja u gospodarstvu porastao je s 90,5 na 94,9 bodova. Indeks koji mjeri očekivanja o kretanjima u gospodarstvu u idućim mjesecima poskočio je sa 105,6 na 109,5 bodova.

Potrošači bolje ocjenjuju i vlastitu financijsku situaciju, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg indeksa za 2,9 bodova, na 104,9 bodova. Očekuju ujedno da će se u idućim mjesecima dodatno poboljšati, pa je odgovarajući indeks porastao za 2,1 bod, na 100,2 boda.

Pokazatelj gospodarske klime također je dosegnuo najvišu razinu od veljače, od 91,1 bod, pokazuje izvješće Istata.

Indeks očekivanja čelnika u prerađivačkoj industriji porastao je za pet bodova, na 92,1 bod, potaknut većim optimizmom zbog aktualnog stanja u knjigama narudžbi i očekivanjima za proizvodnju u predstojećem razdoblju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom