PULA

Pula - uskoro dostupna pametna kartica VIA ISTRA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istarska razvojna agencija (IDA) sudjeluje u prekograničnom projektu MIMOSA u sklopu kojeg razvija koncept pametne kartice VIA ISTRA, digitalni turistički proizvodu koji će gostima omogućiti povoljnije korištenje javnog prijevoza i posjećivanje kulturnih lokacija u istri.

Direktor IDA-e Boris Sabatti u četvrtak je na konferenciji za novinare istaknuo kako je IDA iskoristila EU projekt MIMOSA, kako bi pokrenula VIA ISTRA pilot projekt, a brojni dionici na razini Istarske županije izradili su web platformu s pratećom online trgovinom putem koje će se korisnicima omogućiti online kupnja kartica VIA ISTRA, krenuvši od srpnja ove godine.

"Kada smo osmišljavali VIA ISTRU vodili smo se mišlju pružanja dodane vrijednosti u sadržaju za sve one koji posjećuju i vole Istarsku županiju. S obzirom na trendove, fokus je na digitalnim kanalima prodaje, višejezičnoj online trgovini te dvije verzije mobilne aplikacije. Jedna će biti namijenjena kupcima, dok će drugom pružatelji usluga koji su uključeni u inicijativu kontrolirati i poništavati QR kodove korisnika", rekao je Sabatti.

Uvođenjem kartice VIA ISTRA potiče se korištenje javnog prijevoza, kao i mobilnost putnika i kombiniranje viša vrsta prijevoza što bi trebalo pridonijeti i rasterećenju prometnih gužvi u automobilskom prometu.

Isto tako, dodao je, tu je i dodana vrijednost, s obzirom da korisnici u paketima od jedan, tri ili sedam dana imaju uz javni prijevoz priliku posjetiti značajne kulturno-povijesne lokacije uz povoljniju cijenu, po uzoru na razne turističke regije i gradove. 

Istarski župan Boris Miletić komentirajući koncept turističke kartice VIA ISTRA rekao je da takve kartice postoje u europskim metropolama.

Mi želimo pratiti trendove te biti konkurentni, stoga je smart kartica veliki plus za turiste, ali i naše građane. Ona će omogućiti dobivanje niza usluga i atrakcija po boljim cijenama i zato je iskoraku u smislu unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, rekao je.

Pametnu karticu VIA ISTRA bit će moguće u prvoj fazi kupiti online, u varijanti paketa za 1, 3 ili 7 dana, sva tri paketa uključuju neograničen broj vožnji autobusima Pulaprometa na svim linijama te neograničeno putovanje vlakom HŽ-a na relaciji Pula - Buzet u razdoblju važenja kartice, koje započinje prvim korištenjem usluge na svakoj pojedinoj kartici.

Projekt MIMOSA strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, u koji je IDA uključena kao partner. Ukupna vrijednost projekta je 7,1 milijun eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum